Kulak kanaması, tıp camiasında otoraji olarak tanımlanır. Kafaya alınan şiddetli darbe, travma, kaza ya da kırık gibi kulak kanaması birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Fakat bu tarz sorunlar söz konusu değilse kulağa kaçan su, kulağa yabancı bir cismin sokulması ve delici maddeler de kulak kanamasına yol açabilir. Kulak zarının delinmesi ve kafatası kırıkları da kulak kanamasına yol açabilir. Kulak zarının tahriş olması kulak yolu enfeksiyonun bir belirtisi olarak meydana gelebilir. Orta kulak iltihabı nedeniyle duyma kaybı ile birlikte kanamaya ya da üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında kulak zarının delinmesi yine iltihaplı kulak kanmasına neden olabilir. Kulak zarının her hangi bir nedenden dolayı etkilenmesi, kulağa alınan darbe ya da çok şiddetli sesler kulak kanması için diğer nedenler arasında yer alır. Kulak zarı deliği vücut tarafından hızlı bir şekilde tamir edilir. Kulak zarı dış ortamlardan gelen zararlara karşı kulağı korur. Mikropların, tozun ve suyun orta kulağa ilerlemesini engeller.
Kulak kanaması belirtileri
- Şiddetli kulak ağrısı
- Geçici işitme kaybı
- Kulak kanması ve kulakta akıntı olarak sıralanabilir.
Kulak kanması nedenleri
Kulak zarı hasarı: Kulak kanamasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri kulak zarı hasarıdır. Genelde kulak kanaması şikayeti nedeniyle sağlık kuruluşuna başvurulur ve büyüklere nazaran daha çok çocuklarda görülür. Çocuğun kulağa yabancı bir cisim sokması en bilindik nedenler arasındadır. Yetişkinlerde kulak zarı hasarı daha çok orta kulak iltihabı nedeniyle oluşmaktadır. Bu durumda kulak akıntısının kanlı görülme olasılığı çok yüksektir.
Kulak zarı hasarı ani basınç nedeniyle de ortaya çıkabilir. Örneğin uçağa binildiğinde hava basıncı meydana gelebilir ve yaşanan ani değişiklik kulak zarı hasarına yol açabilir. Nu durumda da çok sık olmasa da kulak kanaması oluşabilir.
Kulak iltihapları: Kulak iltihabı üç türde incelenir. Dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı ve mastoid kemik iltihabı kulak kanamasına yol açabilir.
Dış kulak iltihabı: Yüzücü kulağı olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Kulağın aşırı neme maruz kalması nedeniyle kulakta bakteri enfeksiyonu meydana gelir. Daha çok yüzücü ve çok sık banyo yapan kişilerde görülür.
Orta kulak iltihabı: Kulak zarının arka kısmı virüs ya da bakteri nedeniyle enfeksiyon kapabilir. Bu durumda orta kulak iltihabı meydana gelir. Kış ve ilkbahar aylarında daha fazla görülür. Genelde kendiliğinden geçse de bazen tedaviye ihtiyaç duyulabilir. İltihap kulağa baskı uygulayarak kulak zarına hasar verir ve beraberinde kulak kanaması oluşabilir.
Mastoid kemik iltihabı: Mastoid kemik kafatasının iç kulağa birleştiği yerde bulunan bir kemik türüdür. Mastoid kemik iltihabının en yaygın nedeni tedavi edilmemiş orta kulak iltihabıdır. Nadirde olsa kulak kanamasına yol açabilir. Ayrıyeten menenjit, yüz felci ve işitme kaybına da yol açabilir.
Kafa travması: Kafa travması kulak kanmasının en yaygın nedenleri arasında yer alır. Kafatası temporal kemikte meydana gelen kırık ya da yaralanma kanmaya yol açabilir.
Aynı şekilde beyin hücrelerinde meydana gelebilecek hasarlar da yine kulak kanmasına yol açabilir. Bu kanmalar için kafatası kırığı şart değildir. Şiddetli bir darbe sonucu da kanama görülebilir.
Kulak kanamasının diğer nedenleri
- Dış kulakta oluşan sivilcenin patlatılması
- Orta kulak kisti
- Böcek sokmaları
Kulak kanaması tedavisi
Kulak kanaması dış kulak ya da orta kulak enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkmışsa ve kendiliğinde geçmeyecek boyutta ise doktor antibiyotik ve damla şeklinde ilaçlar reçete eder. Ateşi ve yaşanan ağrıyı azaltmak amacıyla ağrı kesiciler tavsiye edilir. Enfeksiyonlu kulağa sıcak kompres yapmak, kulağı temiz tutmak, su kaçırmamak gerekir. Kulak zarı yırtığı varsa ve kanamaya neden oluyorsa, yırtık kendiliğinden geçmiyorsa doktor ufak bir operasyon ile yırtığı dikebilir.
Kanma mastoid kemik iltihabı nedeniyle oluşmuşsa bu durum oldukça ciddidir ve hayati risk söz konusudur. Tanı bu şekilde yapılmışsa hastanın hastaneye yatırılması gerekir. Damar yolu açılarak antibiyotik verilir. Eğer uygulanan tedavilere rağmen sonuç alınamazsa operasyon ile kemiğin iltihaplı bölümü alınabilir.
Kulak kanması kafa travması nedeniyle ortaya çıkmışsa yine çok ciddiye alınması gereken bir sorundur. Doktor travmanın boyutuna göre farklı tedaviler uygulayabilir. Beyin kanması tespit edilmişse pıhtılaşmayı engelleyici tedaviler uygulanabilir. Beraberinde cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.
Kulak kanması kulağa sokulan yabancı bir cisim nedeniyle oluşmuşsa ve cisim kulakta kalmışsa hemen cismin çıkarılması gerekir. Cisim oldukça uzağa kaçmışsa ya da elle çıkarılması tehlikeli ise doktor özel vakumlu cihazlar, geri çekiciler kullanabilir. Bunun için ilk önce ufak bir kamera kulağa yerleştirilir ve cismin yeri tespit edilir.