Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda oldukça sık rastlanan bir problemdir. Bu yaygın sorun, hafif veya ileri düzeyde olmasına bakılmaksızın son derece ciddiye alınmalıdır. Sağlıklı diş etleri kanama belirtisi göstermez. Kendiliğinden ya da gece uykudayken meydana gelen kanamalar ise ileri derecede hastalıkların habercisi olabilir.

Diş eti kanaması sorunu ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey, dişleri ve diş etlerini uygun şekilde fırçalamak ve ardından vakit kaybetmeden bir diş hekimine gitmektir. Hekime gitmek, tedavi sürecinin başlatılmasını sağlar. Diş eti problemleri tekrarlama riskine sahip olduğundan, diş hekiminin tavsiye ve önerilerine göre hareket edilmelidir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş fırçalama sırasında dişlerin ve diş etlerinin uygun şekilde fırçalanmaması, bakteri plakalarının oluşmasına sebep olur. Bakteri plağının diş etinde enflamasyona (iltihaplanma) yol açmasıyla diş etinde kanamalar meydana gelir. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi diş etinde meydana gelen kanamalardır.

Diş eti ve dişleri destekleyici dokuları etkileyen periodontal hastalıklar, diş kayıplarının %70'ine sebep olmaktadır. Erken aşamada tespit edildiklerinde kolayca tedavi edilebilirler. Bu tür hastalıklar öncelikle diş etinde oluşturdukları değişikliklerle kendini gösterir. İlerlemiş bir diş eti rahatsızlığı, etkisini daha fazla artırır.

Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gingivitis (Diş Eti İltihabı)

Diş eti hastalığının başlangıç aşaması olan gingivitisin belirtileri şunlardır:

  • Diş etleri kırmızı bir hal alır.
  • Kanamalar başlar.
  • Diş etlerinde şişmeler meydana gelir.
  • Fırçalama esnasında diş etleri hem kanar hem de hassaslaşır.

Gingivitis tedavi edilmezse ilerleyerek diş etlerine ve çene kemiğine hasar verebilir. Ağız kokusu da kendisini sürekli hissettirir.

Periodontitis

Diş eti hastalıkları içinde ilerleyen aşamada oluşan periodontitis, dişlere, dişleri destekleyen çene kemiğine ve dokuya zarar vermeye başlar. Diş ve et arasındaki cepte hızla bakteri üremeye başlar ve bu alanlar temizlenemeyen bölgelerdir. İlerleme döneminde dişlerde sallanma ve diş kayıplarına sebep olabilir. Diş etlerinde kanama ve iltihaba dayalı akıntılar, dişlerin birbirinden uzaklaşması gibi belirtiler görülebilir. Bu durum, alveol kemiği denen ve dişin sağlıklı bir şekilde yerinde durmasını sağlayan destek dokunun üzerinde hücresel yıkıma yol açar. Ayrıca, kişilerde ağrı şiddetlenir ve sosyal hayatlarında sıkıntılar oluşturur.

Diş Eti Kanamasını Önlemek İçin Alınacak Önlemler

  • Günlük olarak dişlerinizi doğru tekniklerle fırçalayın.
  • Diş ipi kullanarak diş aralarını temizleyin.
  • Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun.

Diş eti kanaması, göz ardı edilmemesi gereken bir sorundur. Erken teşhis ve uygun tedavi ile sağlıklı diş etlerine sahip olunabilir. Diş hekiminizin önerilerine uyarak ağız ve diş sağlığınızı korumanız mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sarp

09 Mayıs 2024 Perşembe

İyi günler benim size sorum şu olacak. Ben dişimi ne zaman fırçalamak istesem mutlaka dişlerim kanıyor. Her ne kadar hassas olmaya çalışsamda yine diş etlerim kanıyor. İki ay önce doktora gittim bir ilaç verdi fakat bir türlü fayda vermedi. Bu durumda ben ne yapabilirim. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sarp Bey,

Diş eti kanamaları genellikle diş eti hastalıklarının bir belirtisidir. Dişlerinizi fırçalarken kanamanın devam etmesi, diş etlerinizin iltihaplı olabileceğini veya plak birikimi nedeniyle hassasiyet oluştuğunu gösterebilir. İlk olarak, diş hekiminize tekrar başvurmanızı ve durumu detaylı bir şekilde anlatmanızı öneririm. Ayrıca, diş eti sağlığınızı korumak için günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız önemlidir. Antibakteriyel ağız gargaraları da diş eti sağlığınıza katkıda bulunabilir. Beslenmenize dikkat ederek C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek de diş eti sağlığınıza olumlu etki edebilir. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

2. Cevap
cevap

Ukul

Merhaba. Diş etleri vücudumuzdaki en hassas noktalardan biridir bu yüzden fırçalamak etleri kanatabilir. Bunun için size fırça tercihi yaparken yumuşak ve sert olanı değil orta derecede olan fırçalardan birini tercih etmenizi öneririm. Çünkü aşırı yumuşak fırçalar kanamaya neden oluyor ben de denemiştim ve orta derecede böyle bir problem yaşamadım.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni