Adet dışı kanama, adet dönemi geçtikten birkaç gün sonra tekrar bir kanama yaşanabilir. Bu kanama bazen şiddetli bazen hafif seyredebilir. Ancak adet dışı kanamalar mutlaka ciddiye alınarak uzman bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü adet dışı kanama birçok nedenden dolayı kaynaklanabilir.
Normal adet döngüsü kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazen 5-7 gün sürer ve düzenli aralıklar ile seyreder. Döngü 21-28 gün arasında gerçekleşir. Bu süreç dışında gerçekleşen kanamalar adet dışı kanaması olarak değerlendirilir. Adet dışı kanama yaşayan kadının gördüğü kanın vajinadan gelip gelmediğinden emin olması gerekir. Çünkü bazı durumlarda görülen kanama makatta oluşabilecek bir basur ya da idrar yolu ile alakalı gelişen bir sorundan dolayı görülebilir.
Adet dışı kanama hangi durumlarda gerçekleşir?
Adet dışı kanama altta yatan nedene yönelik olarak yaşanabilir. Aşağıda sıralanan nedenlerde adet dışın kanamaya yol açabilir;
- Aşırı stres
- Rahim ve rahim ağzı kanseri
- Yumurtlama bozuklukları
- Bazı ilaçların kullanımı
- Vajinal kuruluk
- Troid ile ilgili gelişen hastalıklar
- Rahim ağzında gerçekleşen cerrahiler
- Hormon hastalıkları
- Doğum kontrol hapları ve iğneleri
- Üreme fonksiyonları ile alakalı gelişen problemler
- Cinsel ilişki sonrası
- Gebelikte düşük
Adet dışında meydana gelen kanamanın boyutu ne olursa olsun mutlaka ciddiye alınmalıdır. Bu nedenle uzman bir doktora başvurulmalı ve detaylı bir şekilde araştırma yapılmalıdır. Adet dışı kanama yaşayan kişiler aspirin gibi kan inceltici ilaç kullanımından kaçınması gerekir.
Doktor muayene ve araştırma anında kanamanın boyutu, süresi ve ne aralıklarla gerçekleştiği hakkında bilgi almak ister. Devamında ultrason ve bazı tetikler yapılarak neden tespit edilebilir.
Adet dışı kanama tedavisi
Adet dışı kanamalarda tedavi süreci altta yatan neden bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda şiddetli kanamaları kontrol altına almak için kürtaja gerek duyulabilir.