Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Atardamar Kanaması

Atardamar kanaması nadir görülen, ancak acil müdahale gerektiren ciddi bir kanama türüdür. Bu tür kanamalarda iki önemli noktaya dikkat edilmelidir. Birincisi, kan kaybının miktarının kontrol edilmesi, ikincisi ise diğer dokuların kan akışının durmasından dolayı zarar görmesidir.

Atardamar Kanaması Neden Olur?

Kesici veya delici aletler, atardamar yaralanmalarına neden olabilir. Ateşli silahlardan kaynaklanan yaralanmalar da atardamar kanamalarına sebep olabilir. Ayrıca, kemik kırılması, dışarıdan gelen darbeler, sopa veya kazalardan kaynaklanan darbeler damar içi yırtılmalara ve kanamalara neden olabilir.

Atardamar Kanaması Nasıl Anlaşılır?

Açık yaralanmalarda atardamar kanamalarını tespit etmek genellikle kolaydır. Kanın rengi parlak kırmızıdır ve kalp atışıyla eş zamanlı olarak fışkırma görülür. Bu tür yaralanmalar çok önemlidir ve hastanın birkaç dakika içinde ölüm riski olabilir. Dış kanama olmadan da atardamar kanaması olabilir. Bunun belirtileri arasında deri altında şişlik, nabız atım özelliğinin kaybolması, ağrı, solukluk, duyarsızlaşma, felç ve nabzın yitirilmesi gibi ciddi durumlar yer alır. Kanama olmayan durumlarda da atardamar kanamaları görülebilir; ancak bunlar küçük yaralanmalardır ve bir pıhtı kanamanın durmasına neden olabilir. Ancak kanama tekrar edebilir ve derhal cerrahi müdahale gerektirir.

Atardamar Kanaması İçin Neler Yapmalıyız?

Atardamar kanamalarında çok hızlı davranılmalıdır. Ana atardamar yaralanmasıyla kişi çok çabuk kaybedilebilir. Bu tür yaralanmalarda yaranın üzerine doğrudan ve güçlü bir tampon uygulamak yerinde olacaktır. Bu şekilde kan akışını yavaşlatırız. Alınacak tedbirler, yaranın cinsine ve yerine göre değişir. Yaranın üzerine baskı yapılması sırasında baskının yapıldığı yerin alt kısmından nabız alınmalıdır. Nabzın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kanama tek kemikli bölgelerde ise turnike yapılabilir. Kanama olan yaranın üstüne bir tampon konur ve alt tarafta kalan derinin kıvrılmamasına dikkat edilmelidir. Bunun dışında bir sopa konabilir ve sopanın üstü iki defa dolandıktan sonra bir düğüm atılır. Daha sonra sopanın uçlarından tutularak kan akışı durdurulana kadar sopa döndürülür. Kanama durduktan sonra sopa kol veya bacağı paralel bir konuma getirilir ve sopa sargıyla bağlanır.

Ekstra Bilgiler

  • Atardamar kanamaları, en tehlikeli yaralanma türüdür. Yukarıdaki gibi derhal kanamaya müdahale edilmeli ve hemen ardından en yakın sağlık kurumuna hasta ulaştırılmalıdır.
  • Bu yaralanmalarda derhal cerrahi müdahale gereklidir. Hastaya bir yandan cerrahi müdahale yapılırken bir yandan da kan verilmelidir.
  • Atardamardaki yara dikilerek kapatılmalıdır. Daha sonrasında hastalara antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Lajverdi

23 Nisan 2024 Salı

Çok faydalı bildiler var. Ben şunu merak ediyorum. Diğer damarların kanamaları ile atardamar kanaması arasında nasıl bir fark vardır. Yani toplar damar veya kılcal damar kanaması da bunun gibi mi olur??

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Lajverdi,

Sorunuza gelince, atardamar kanaması genellikle daha yoğun ve fışkırır tarzda olur, çünkü kalpten direkt olarak gelen basınçlı kanı taşırlar. Rengi parlak kırmızıdır. Toplardamar kanaması ise daha koyu kırmızı renkte ve daha az basınçlıdır, bu nedenle süzülür tarzda akar. Kılcal damar kanamaları ise çok daha yavaş ve hafif olur, genellikle deri yüzeyinde ufak bir kanama şeklinde gözlemlenir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Haber Bülteni

Güncel

Kanama Riski Nedir?

Kanama Riski Nedir?

Güncel

Doğum Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Doğum Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi