Anormal Uterin Kanama Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Anormal Uterin Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Anormal uterin kanama, regl döneminin normalden uzun sürdüğü ya da regl dönemi dışında gerçekleşen kanamalar olarak tanımlanmaktadır. Genellikle bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar ve hormonlar arasındaki dengesizlik sonucu gelişebilir. Normal regl kanaması, fizyolojik olayların belirli bir sıra ile gerçekleşmesi ile oluşur. Endometrium bu düzen içinde hormonal değişikliklere cevap verir. Ancak, endometriumda gerçekleşen yanlış sinyaller anormal kanamalara neden olabilir.

Anormal Uterin Kanamaların Sınıflandırılması

  • Kronik: 6 aydan uzun süren anormal uterin kanamalar
  • Akut: Daha fazla kanamaya engel olmak için acil müdahale gerektiren kanamalar
  • İntermenstrüel: İki regl dönemi arasında aynı zamanlarda ortaya çıkan kanamalar
  • Menoraji: Menopoz öncesi ortaya çıkan ve müdahale gerektiren ağır menstrüel kanamalar

Anormal Uterin Kanamanın Nedenleri

Anormal uterin kanamaların birçok nedeni olabilir. Hormonal değişiklikler, kist varlığı, polipler, adenomyozis, miyomlar ve bazı ilaçlar bu nedenler arasında yer alabilir. Ayrıca;
  • Gebelik Komplikasyonları: Dış gebelik, kürtaj, plasental polipler ve plasental alanda darlık gibi durumlar beklenmeyen uterin kanamalara neden olabilir.
  • Hipotiroidizm: Tiroid hormonuna bağlı olarak hormonlarda yaşanan değişiklikler beklenmeyen kanamalara neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Endometrit ve salpingit gibi enfeksiyonlar yüksek ateş, pelvik ağrı ve uterusta hassasiyet ile beklenmedik kanamalara neden olabilir.
  • Menoraji: Damar sayılarının artması, uterinde bozulmalar, lokal pıhtılaşma etkinliğinde azalma ve artmış endometrial yüzey alanı menopoz öncesi uzun süren ve beklenmedik kanamalara neden olabilir.
  • Hormon Düzenleyici İlaçlar: Kortizol benzeri hormon düzenleyici ilaçların kullanımı endometriuma yanlış sinyaller verilmesine neden olarak beklenmedik ve uzun süren kanamalara yol açabilir. Bu tür ilaç kullanımı sonrası görülen kanamalar doktora bildirilmelidir.
  • Kist, Polip, Miyom Varlığı: Rahim yüzeyinde oluşan kist, polip ve miyomlar regl dışı kanamalara neden olabileceği gibi regl döneminin normalden uzun sürmesine de yol açabilir.

Anormal Uterin Kanamalarda Tanı

Anormal uterin kanamalarda tanı koymak için kişinin hastalık geçmişi, daha önce regl kanamalarında düzensizlik olup olmadığı, gebelik durumu, hastanın yaşı ve kullanılan ilaç varlığı baz alınarak çeşitli testler yapılır. Bu testler arasında karaciğer fonksiyon testleri, tiroit hormon testleri, ultrasonografi (USG), biyopsi, kolposkopi, endometrial biyopsi ve histeroskopi yer alır.

Anormal Uterin Kanamalarda Tedavi

Tedavi, konulan tanılara göre farklılık göstermekle birlikte sıklıkla hormon düzenleyiciler veya kist, polip ve miyomların varlığında ilaç tedavisi ile yapılır. Çok ciddi vakalarda operasyon gerekebilir. Kistlerin kötü huylu olduğu durumlarda radyoterapi veya kemoterapi gibi yöntemler uygulanabilir.

Lütfen beklenmedik, regl dışı kanamalarda doktora danışarak gerekli tahlilleri yaptırınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kılıçhan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Regl dönemim normalden uzun sürüyor ve bazen regl dönemi dışında da kanamalar yaşıyorum, bu durumun bir hastalığın belirtisi olabileceğini öğrendim. Hormonal dengesizlikler ya da endometriumda gerçekleşen yanlış sinyaller bu kanamalara neden olabilir mi? Tedavi için hangi yöntemler uygulanabilir ve hangi testler yapılmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kılıçhan,

Regl döneminin normalden uzun sürmesi ve regl dönemi dışında da kanamalar yaşanması, çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu durum, hormonal dengesizlikler, polikistik over sendromu (PCOS), miyomlar, endometriozis veya diğer rahim içi problemlerden kaynaklanabilir. Hormonal dengesizlikler, östrojen ve progesteron gibi hormonların dengesizliğinden kaynaklanabilir ve bu da rahim içi dokusunda (endometrium) sorunlara yol açabilir.

Tedaviye başlamadan önce, durumun nedenini belirlemek için bir dizi test yapılması gereklidir. Bu testler arasında kan testleri, ultrasonografi, rahim içi dokusundan biyopsi ve hormon seviyelerini ölçen testler yer alabilir. Doktorun, bu testlerin sonuçlarına göre size özel bir tedavi planı oluşturacaktır.

Tedavi yöntemleri, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hormonal dengesizlikler için doğum kontrol hapları veya hormon tedavisi uygulanabilir. Miyomlar veya polipler gibi yapısal sorunlar için cerrahi müdahale gerekebilir. Ayrıca, yaşam tarzı değişiklikleri, diyet ve egzersiz de tedavi sürecinde önemli rol oynayabilir.

Bu tür sağlık sorunlarını ihmal etmemek ve bir kadın doğum uzmanına başvurarak gerekli tetkik ve tedavi sürecine başlamak önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İlk İlişkide Kanama Nasıl Oluşur?

İlk İlişkide Kanama Nasıl Oluşur?