Göz Arkası Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Göz Arkası Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Arkası Kanaması

Göz, vücudumuz için hayati öneme sahip bir organdır. Sağlık açısından ihmal edilmesi, ciddi sonuçlara yol açarak görme duyusunun kaybına neden olabilir. Göz arkası kanamalarının birçok sebebi bulunmaktadır.

Göz Arkası Kanaması Sebepleri

  • Diyabetik Retinopati: Genellikle şeker hastalığına bağlı olarak gelişen diyabetik retinopatinin ileri evrelerinde sıklıkla görülür.
  • Retina Damar Tıkanıklığı: Retina damarlarında meydana gelen tıkanıklık sonrasında gelişebilir.
  • Erken Doğum: Erken doğuma bağlı olarak retina damarlarının yeterince gelişmemesi sonucunda ortaya çıkabilir.
  • Travma: Retinanın yırtılması veya travmaya bağlı olarak sistemik hastalıklarla da gelişebilir.
  • Orak Hücreli Anemi: Orak hücreli anemi sonrasında gelişebilir.
  • Yaşa Bağlı Sarı Nokta Hastalığı: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olarak da bilinir.

Her ne sebeple olursa olsun, göz arkası kanaması göz içerisinde uzun süre kalırsa, temelinde yatan hastalığa bağlı olarak birtakım komplikasyonlara neden olabilir ve gözde daha büyük hasara yol açabilir. Özellikle kan hücrelerinde bulunan demir elementi kanama sonrası açığa çıkarak, retina ve diğer katmanlardaki hücreler tarafından emildiğinde birtakım toksinler ortaya çıkar. Bu toksinler, gözün sağlıklı işlev görmesini engelleyerek görme bozukluklarına, göz tansiyonunun artmasına ve ileri derecelerde görme kaybına neden olabilir.

Göz Arkası Kanaması Belirtileri

  • Görmede bulanıklık
  • Uçuşan cisimler
  • Görmede puslanma
  • Işığa olan hassasiyette değişiklikler
  • Gölgelenme şikayetleri

Kanamanın şiddetine göre bu şikayetler değişiklik gösterebilir. Hafif bir kanama durumunda gözde puslanma olurken, şiddetli bir kanamada yoğun görme azalması meydana gelebilir. Göz arkası kanamasında genellikle ağrı hissedilmez; ancak kanama sonucu göz tansiyonu artışı meydana geldiyse veya gözde bir travma söz konusu ise ağrı oluşabilir.

Göz Arkası Kanaması Tedavisi

Göz arkası kanamasının tedavisi, kanamanın altında yatan sebebe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer kanamaya retina yırtığı sebep oluyorsa, acil cerrahi müdahale gereklidir. Şeker hastalığı gibi sistemik bir hastalıktan dolayı meydana geldiyse, baş yukarıda istirahat edilerek bir iki hafta içerisinde doktor kontrolünde takip edilmelidir. Kanama süresi uzamışsa, kanama temizleme ameliyatı uygulanmalıdır. Ameliyat sonrasında görme kazancı, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Göz arkası kanaması, ciddi bir durum olup erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Düzenli göz kontrolleri ile bu tür sorunların önüne geçmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Semenbu

23 Temmuz 2024 Salı

Görmede bulanıklık ve uçuşan cisimler gibi belirtiler yaşıyorum, acaba bu göz arkası kanaması olabilir mi? ޞeker hastasıyım ve bu durumun diyabetik retinopati ile bağlantısı olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Semenbu,

Yaşadığınız belirti olan görmede bulanıklık ve uçuşan cisimler, diyabetik retinopati gibi göz hastalıklarının belirtileri olabilir. ޞeker hastası olmanız, bu tip göz problemlerine yakalanma riskinizi artırabilir. Diyabetik retinopati, gözün arkasında bulunan retina tabakasındaki kan damarlarının zarar görmesi sonucu oluşur ve bu durum görme kaybına kadar ilerleyebilir.

Kesin tanı ve uygun tedavi için bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sürekli Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Adet Dışı Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Adet Dışı Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Anüste Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Anüste Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebeliğin 6 Haftasında Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebeliğin 6 Haftasında Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sürekli Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Kan Sebepleri

İdrarda Kan Sebepleri