{ "title": "Yumurtlama Döneminde Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/yumurtlama-doneminde-kanama.jpg", "date": "19.01.2024 23:04:38", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Yumurtlama döneminde kanama, bir bayanın adet görebilmesi (Mens, adet, menstrüasyon) olasıdır. Bu çeşit kanamalar çoğunlukla zaman ve miktar olarak da bayanın normal âdet kanamasından ayrıdır, çoğunlukla düzensiz zamansız kanamalardır, fakat normal adet zamanına isabet gelebilir.

Kadınlarda normal adet (Adet) düzeni her ay bir zaman gerçekleşen yumurtlamalar (Ovulasyon) yardımıyla gerçekleşir. Yumurtlama olmamış aylarda adet (Regl) başka bir deyişle vajinal kanama ne türlü gerçekleşir izahtan öncesinde normal adet (Regl) düzeni başka bir deyişle yumurtlama ile gerçekleşen adetler ne türlü oluyor izah etmek gereklidir.

Her kadın zaman zaman adet (Regl) düzeninde sapmalar, gecikmeler veya ara kanamalar yaşayabilir. Normal birey yaşamında yaşanılan stresler, sorunlar, anlık kilo değişiklikleri, spor, üzüntüler benzeri birçok fazla etken regl düzenini etkileyebilir ve öyle ki bir saat benzeri işleyen bu mekanizmada sapmalara sürükleyebilir. Regl düzenindeki sapmaların hiçbir türlüsü normal değildir ve araştırılması gereklidir. Nedeni ise kadın üreme (Eşey) sistemindeki anında hemen tüm patolojilerin en sık verdiği belirti adet (Regl) düzensizlikleridir. Her adetin düzensiz olması normal olmamış meydana gelmesine nazaran her vakit bir patolojik, kist, myomu veya en korkuncu kanseri işaret etmez. Altta yatan anatomik bir patoloji meydana gelmediği takdirde normal regl düzeninde ortaya gelen normal olmamış kanamalara disfonksiyonel uterin kanama (DUK) ismi verilir. Burada mühim durumda olan kanama bozukluğunu izah edecek organik bir lezyonun yani oluşumun bulunmamasıdır.

Yumurtlama yardımıyla gerçekleşen normal adet düzeni

Kadınlarda normalde her ay bir kere yumurtlama olabilir ve bu yumurtlama hemen hemen da 2 âdet kanamasının ortasındaki günlere isabet gelmektedir. Yaklaşık olarak da âdet kanaması başlamadan 14 zaman öncesinde yumurtlama olabilir. Bayanlar çoğunlukla 28- 30 gün içerisinde bir regl görür. Bir âdet kanamasının başlamasından önümüzdeki âdet kanamasının başlangıcına denli geçtiğimiz döneme bir adet çağı veya bir adet periyodu, bir adet döngüsü benzeri adlar verilir. Kadında bir adet çağı 2 kısma ayılır. Yumurtlama gününden bir önceki dönem ve yumurtlama gününden sonrasında dönem.

Yumurtlama gününden bir önceki döneme foliküler faz (Proliferatif faz) denir, bu dönem âdet kanamasının başladığı zaman başlar ve yumurtlamanın meydana geldiği zaman biter. Bu dönemde yumurta hücrelerinin arasında bulundukları folikül kesesi gittikçe büyür ve östrojen hormonu salgılar. Östrojen hormonunun tesiri ile bu dönemde rahim, döl yatağı içi tabaka (Endometrium) gittikçe kalınlaşır. Bu dönemin bitiminde durumda olan yumurtlama ile çoğalış östrojen hormonu azalır ve progesteron hormonu artmaya başlar. Normal bir âdet kanaması düzeni durumda olan bir kadın aşağı yukarı 28 gün içerisinde bir (Bu zaman bir adet (Adet) kanamasının başladığı önce günden, diğer âdet kanamasının başladığı önce güne denli geçtiğimiz zamandır) kanama görür ve bu kanama 3-7 zaman aralarında sürdürür. İlk günlerde oranla daha çok miktarda durumda olan kanama ağır ağır azalarak en geç 7 gün içerisinde tamamıyla biter. Tüm bu regl çağı süresince kadın aşağı yukarı olarak da 40 mililitre kan kaybeder. Birtakım bayanlarda İlaveten da 2 âdet kanamasının ortasına isabet gelen yumurtlama çağında birden çok damla devam eden lekelenme stilinde kanama olabilir. Bu bayanlarda yumurtlama anında meydana gelen bu kanama her ay bir daha eder ve normal dışı bir vaziyet olarak da onay edilmez. Yukarıda belirtilen düzenden her sapma düzensiz kanama olarak da tanımlanır. Her düzensizlik tipinin kendine has sebepleri çok fazla mühimdir.
" } ] }