{ "title": "Yüksek Tansiyon Beyin Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Yuksek-Tansiyon-Beyin-Kanamasi-97.jpg", "date": "19.01.2024 11:07:59", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yüksek tansiyon beyin kanaması, rastlanan şikâyetler içerisinde ilk sıralarda yer alır. Gün içerisinde beyinde bulunan damarlardan birinin yırtılması sebebiyle beyin kanaması meydana gelir. Beyin kanaması oluştuğu zaman beynin içerisinde bulunan sıvının oluşturduğu basınca ile beyin sinir sistemini olumsuz olarak etkiler. Değişik bulgular ortaya çıkar beyin kanamaları intraserebral kanama olarak isimlendirilir. Bu kanamalar beyin içerisinde bulunan atardamarların yırtıldığı zaman oluşurken bu kanamalar oluştuğu bölgede aşırı şekilde baskı oluşur. Beyin kanamasının olmasındaki en etkili sebep yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon sebebi de küçük damarlar üzerinde bulunan damarların zayıflaması sonucu yırtılması sonucu oluşur bu tür beyin kanamalarında kan basıncı normal şartlar üstünde olur ve ani olarak yükselmesiyle beyin kanaması meydana gelir.

Yüksek tansiyon beyin kanamasında uygulanan yöntemler

Öncelikli olarak beyin kanaması geçiren kişiler vakitlice hastaneye götürülmelidir. Muayene sırasında hastanın ense sertliğine, nörolojik bozukluk oluşup oluşmadığına, göz muayenesi gibi yapılan rutin kontrollerin ardından beyin kanaması tanısı konulur. Ayrıca hastaya beyin BT, MR gibi yöntemler uygulanarak beyin kanamasının derecesi saptanır. Beyin kanamasına bağlı olarak yüksek tansiyon veya başka etkiler sebebiyle kanama meydana gelmişse beyin damarlarının anjiyografisi çekilir. Ayrıca hastada anevrizmalar veya damar bozuklukları gibi problemler yer alıyorsa kanamanın yerinin tam olarak tespit edilmesi için çekilecek MR ile gerekli tedavi şekli uygulanır.

Beyin kanaması yüksek tansiyon tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle hastanın tansiyonun kontrol altına alınması için tansiyon düşürücü verilir. Daha sonra hastanın hayatını kurtarmak için gerekli müdahaleler yapılır. Burada amaç hastanın hayatını kurtarırken; yaşam kalitesini düzeltmektir. Kanamanın sebebinin ortadan kaldırılması ve beyin kanamasının vücuda verdiği zararın önüne geçilmesi sağlanır. Hasta uygun pozisyonda yatırılarak hava yolunun açık tutulması sağlanırken; kafa içi basıncın azaltılması sağlanır. Kişinin bilinci açık ise yatak istirahati verilir. Kişinin sabit bir şekilde yatması, herhangi bir yöne doğru hareket etmemesi önemlidir. Ayrıca hastanın ani şekilde pozisyon değiştirilmemesi gerekir. Büyük abdest yaparken kişinin zorlanmaması zorlanırsa kafa içerisinde bulunan basıncın artacağı için kişiye zarar vereceği anlatılır. Hasta da bulunan baş ağrısı gibi şikâyetlerin azaltılması için uygun ilaçlar verilir. Kan basıncı yüksek ise bunu düşürmek için tedavi yapılır. Cerrahi tedavide kanama büyükse veya hastada nörolojik hasar oluyor ise gerekli işlemler yapılır. Bunun için kanamanın durdurulması ve boşaltılması sağlanır. Beyine uygulanan baskının giderilmesi sağlanır. Ayrıca Anevrizma klipsleme ameliyatı ile Anevrizma kapatılır. Böylelikle beyin kanamasına müdahale edilmiş olur.

Yüksek tansiyon beyin kanamasında dikkat edilmesi gerekenler

Yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçiren kişilerin hayatının sonrasında dikkat etmesi gereken notalar vardır. Bunun için verilen ilaçların düzgün şekilde kullanılması en başta gelir. Ayrıca kişide kilo problemi varsa zayıflaması yüksek tansiyona beyin kanaması önüne geçmede oldukça etkilidir. Ayrıca tansiyon problemi yaşanılıyor ise kişinin düzenli olarak tansiyonunu ölçülür. Çünkü yüksek tansiyon ölüme neden olurken, felç kalmaya da sebep olabilir. Bu sebepten sağlıklı yaşam için tansiyon hastalığına dikkat etmek gerekir. Yüksek tansiyon sebeple şikâyetin giderilmesinin ardından kişinin kendini zorlamadan bilinçli bir şekilde bundan sonraki hayatında ne gibi düzenlemeler yapması gerektiğini araştırarak ona göre yaşamına devam ettirmesi gerekir.
" } ] }