{ "title": "Yoğun Adet Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/yogun-adet-kanamalari.jpg", "date": "20.01.2024 04:58:24", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Yoğun Adet Kanaması, Yoğun âdet kanaması tıp dilinde menoraji şeklinde bilinir. Ardışık birçok adet zamanında yoğun kanama meydana gelmesi menoraji şeklinde tanımlanır. Bir adet döneminde kaybedilen kanın oranı her kadın için değişik olabildiği için yoğun âdet kanamasını kesin bir şekilde tanımlamak zordur. Araştırmalarda yoğun âdet kanaması olan bir adet zamanında 60 ve 80 milim ya da daha çok kanama meydana gelmesi olarak kabul edilir. Yoğun adet gören kadınların %40 ve 60'ında altta yatan bir sebep bulunmamaktadır. Yoğun adet görmenin sebepleri arasında, rahim ağzı ya da rahim içi polipleri, endometriozis, myomlar, spiral, kronik pelvik enflamatuvar hastalık, pıhtılaşma bozuklukları bulunmakla beraber bazı tedavilerde yoğun adet görmeye sebep olabilir.

Bunlar, tüpleri bağlatma, kemoterapi ve antikoagülan ilaçlardır. Yoğun âdet kanaması tedavisinde ilk önce altta yatan ciddi bir sebebi düşündüren belirti ya da bulgu bulunmuyorsa ya da ileri testlerin neticeleri bekleniyor ise ilaç tedavisi başlanır. Yoğun adet görmede ameliyatla tedavi, progesteron iğneleri, progesteron hapları, doğum kontrol hapları, steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar, traneksamik asit, hormonlu spiraller diğer tedavi seçenekleridir.

Yoğun adet görme tıp dilinde menoraji şeklinde bilinir. Bir adet zamanında kadınların kaybettiği kanın oranı insandan insana farklılık gösterir. Yoğun adet görme tek başına meydana gelebileceği gibi adet ağrısı şeklindeki değişik bir belirti ile de gözükebilir. Ardışık birçok adet zamanında yoğun kanama meydana gelmesi menoraji şeklinde tanımlanır. Yoğun adet görme mutlaka ciddi bir sorunun olduğu manasını taşımaz fakat kadını bedensel, duygusal ve sosyal olarak etkileyebilir, hatta günlük hayatını alt üst bile edebilir.

Rahimden vajina vasıtasıyla dışarıya kanama olmasına âdet kanaması adı verilir. Det kanamaları yaklaşık olarak 28 günde bir meydana gelir. Fakat 24 ile 35 gün arasında olabilir. Âdet kanaması bir kadının adet döngüsünün bir parçasıdır. Adetler 8 ile 16 yaş arasında başlayabilir ancak çoğunlukla 12 yaş civarında başlarlar. Âdet kanaması çoğunlukla 45 ve 55 yaş arasında meydana gelen menopoza kadar her ay gelmeye devam eder. Bir adet zamanında kaybedilen kanın oranı her kadın için değişik olabildiği için yoğun âdet kanamasını kesin bir şekilde tanımlamak oldukça zordur.

Araştırmalarda yoğun âdet kanaması bir adet zamanında 60 ve 80 milim ya da daha çok kanama meydana gelmesi olarak kabul edilir (Kaybedilen kan oranı ortalama olarak 30 ve 40 milimdir ve kadınların %90'ı 80 milimden az kan kaybederler). Bununla beraber gerçekte yoğun adetin oranını tam olarak ölçmek oldukça zordur ve birçok kadının normal bir adetin kendileri için ne demek olduğu mevzusunda bir fikirleri bulunmaktadır ve bu oran azalır ya da çoğalır ise bunu söyleyebilirler.

Adetler günlük hayatı etkiliyor ise ya da oranı her zamankinden daha çok ise doktora başvurulmalıdır. Olağandan daha çok sayıda ped kullanıldığı düşünülüyor ise çamaşırlara ya da yatağa kan bulaşıyor ise ped ile havlu kullanılması da gerekiyor ise âdet kanamalarının yoğun olduğunun iyi bir göstergesidir. Yoğun adet gören kadınların %40 ve 60'ında altta yatan bir sebep bulunmamaktadır. Bu tip olaylarda, kadınların disfonksiyonel uterin (Rahim) kanamaları meydana geldiği söylenir. Yoğun adet görmenin bunun haricinde ne kadar fazla görüldüklerine göre sınıflandırılabilen olası birçok nedeni bulunmaktadır.

Aşırı adet görme sebepleri ise rahim ağzı ya da rahim içi polipleri rahim ağzından ya da rahim içi döşemesinden köken alan iyi huylu olan büyümeler. Endometriozis rahim içi döşemesinin pelvise, karına ya da vücudun diğer bölümlerine yayılması. Myomlar adet ağrısı da yapabilen, rahimdeki kanser şeklinde olmayan büyümeler, spiral, spiral yerleştirilmesinin ardından kan kaybı %40 ve 50 kadar yükselebilir. Kronik pelvik enflamatuvar hastalık kasık ağrısı, ateş, cinsel ilişki neticesi ya da adet aralarında kanamaya da sebep olabilen, pelvisteki devam eden enfeksiyon. Polikistik over sendromu yumurtalıklarda fazla miktarda kist bulunması. Pıhtılaşma bozuklukları von Willebrand hastalığı şeklindeki kanda meydana gelen pıhtılaşma bozukluları. Hipotiroidi yorgunluk, kabızlık, soğuğa dayanamama ve saç ve cilt farklılıklarına sebep olabilen, tiroit bezinin az çalışması. Karaciğer ya da böbrek hastalığı ve rahim kanseri (Bu çok ender gözüken bir durumdur).
" } ] }