{ "title": "Yenidoğan Göbek Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/yenidogan-gobek-kanamasi-2916.jpg", "date": "19.01.2024 17:19:56", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Yenidoğan Göbek Kanaması, anne karnındaki bebeğin annesinden besin alabilmesi için ve besin ihtiyaçlarını giderebilmesi için bebek ve annenin göbek deliği arasında göbek kordonu isimli bir kanal bulunur. Bu kordon sayesinde bebek annesinden gelişmesi için gerekli olan besinleri alır. Doğumdan sonra da bebek ve anne arasındaki bu kordonu doktor keser. Kordonun içeriğinde damarlar yer alır. Yani anne karnındaki bebek besinlerini kan olarak alır, atıklarını da kan yolu ile atar. Doğumda uygun aygıtla göbek kordonu tutularak bu damarlar doktor tarafından kesilir. Bir süre bu kordon bebeğin göbeğinde durur ve o bölümdeki damarlar tıkanıp görevlerini bitirirler. Göbek bağı günler içerisinde yumuşak, sulu ve yapışkan özelliğini kaybeder ve rengi de sarıdan kahverengiye dönüşür. Yenidoğan bebeklerde bu göbek bağı doğumdan sonra 3 ve 27. Günler içinde düşer.

Yenidoğan Göbek Kanaması Neden Olur?

Yenidoğan bebekte göbek kanaması göbek bağı düştükten sonra, sağlıklı bebeklerde en çok bir hafta süren, bebeğin elbisesini ıslatmayacak miktarda ama bebeğin kıyafetine birazda olsa leke verecek şekilde bir kanama görülebilir. Lakin yenidoğan göbek kanaması çoğalıyorsa ve geçmiyorsa sağlık sorunu olabileceğinden bir doktora göstermek gerekir. Yenidoğan göbek kanamasına sebep olan şeyler, göbek bağı düşmeden öncesinde yapılan birtakım yanlışlıklardan kaynaklanabilir.

Yenidoğan Göbek Kanaması Nasıl Geçer?

Yenidoğan bebeğin mikrop kapmaması ve sağlıklı olabilmesi için ilk olarak göbek bağını temiz tutmak gerekir. Göbek bağının düşmesi zaman alabilir lakin bağın kendi kendine düşmesini beklemek gerekir. Göbek bağının kendiliğinden düşmesi beklemediği zaman çok tehlikeli sağlık problemleri meydana gelebilir ve riskli kanamalara sebep olabilir. Temizlik ve bakım yenidoğanlar için son derece önemli bir durumdur. Şayet yenidoğan bebeğin göbek bağı düşmedi ve banyo etmesi gerekiyorsa o zaman göbek bağına su gelmeyecek şekilde bebek yıkanmalıdır. Aksi durumda bağ yumuşar, açılabilir ve düşmez. İlerleyen zamanda enfeksiyon ve kanama görülebilir.

Göbek bağı bakımı ise sadece banyo zamanı değil haftada birkaç kez iyi temizleyerek ve iyice kurutularak yapılmalıdır. Bütün bunlar haricinde göbek bağında erken düşme olabilir. Böyle olunca da granülom adlı pembemsi çıkıntı, kanama ve sarı kokulu sıvı karşınıza çıkabilir. Bu sağlık sıkıntıları giderilmezse bebeğin hayatında ciddi sorunlara yol açabilir. Bebeğinizin göbeğinden kan geldiği zaman kanı temizlemeniz gerekir. Ama bu temizleme işlemi dikkatli olacak şekilde yapılmalıdır. Bu esnada göbekten pıhtı kalkarsa kanama tekrar başlayabilir.

Yenidoğan göbek kanamasının ana nedeni K vitamini eksikliği de olabilir. Göbek bağındaki bu kanamanın sebebi ise kanın pıhtılaşmasını sağlayan etken karaciğerde üretilen K vitaminidir. Yenidoğan bebeklerde bu çeşit vitaminler bazı zaman hemen üretilmediğinden, bazı zamanda kalıtsal bir hastalık olmasından kaynaklanabilir. K vitamini eksikliği problemi sebebiyle yenidoğanın kanaması durmayabilir ve türlü problemler çıkarabilir. Bu tarzda bir durumla karşılaşmamak için tedbir olarak çoğunlukla yenidoğan bebeklere hemen doğum sonrasında K vitamini iğnesi vurulur. Şayet vurulmamış ise kanama sonrası bu yöntem uygulanır. Bebekteki kanama hala geçmiyorsa, hemen etkisini göstermediği için, geç uygulanan K vitamini tedavisi sonuç vermeyebilir. O zamanda daha etkili başka bir yöntem uygulanabilir. Bu yöntem ise göbeğin gümüş nitratla yakılması, şöyle ki tıbbi ismiyle koterize edilmesiyle gerçekleşmektedir. Kanama yine durmadıysa ve doktor gerekli görürse dikiş atılabilir. Göbekteki kanın durması için yapılanlar yine işe yaramadıysa, o zamanda doğumdan kaynaklı ya da genetik pıhtılaşma rahatsızlığı olup olmadığı tespit edilmelidir ve ardından hemen tedaviye başlanmalıdır.
" } ] }