{ "title": "Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/yeni-dogan-bebk-gormek.jpg", "date": "20.01.2024 06:28:20", "author": "GizemDenizhan", "article": [ { "article": "
Yeni Doğan Göbek Kanaması, Bebeğin anne karnında anneden besin alabilmesini ve bebeğin besin ihtiyaçlarını giderebilmesi için anne ile bebeğin göbek deliği arasında göbek kordonu adlı bir kanal vardır. Bebek bu kordon sayesinde annesinden gelişmesi için gereken besinleri alır. Doğumdan sonra ise anne ile bebek arasındaki bu kordon kesilir. Bu kordonun içeriğinde arter ve venler yer alır. Yani bebek anne karnındayken besinlerini kan olarak alır, atıklarını kan yoluyla atar. Doğumda göbek kordonu uygun aygıtla tutularak bu damarlar kesilir. Bu kordan bir süre bebeğin göbeğinde kalır kurur ve o kısımdaki damarlar tıkanıp görevlerini yitirirler. Göbek bağı günler içerisinde yumuşak, yapışkan ve sulu özelliğini kaybeder. Rengi sarıdan kahverengiye dönüşür. Yeni doğan bebeklerde bu göbek bağı doğumdan sonraki 3-27 günler arasında düşer. Yeni doğan göbek kanaması göbek bağı düştükten sonra sağlıklı bebeklerde en fazla bir hafta süren, bebeğin giysisini ıslatmayacak seviyede ama bebeğin kıyafetini birazda olsa kirletecek derecede bir kanama olabilir. Ama yeni doğan göbek kanaması fazlalaşıyorsa ve geçmiyorsa sağlık problemi olabileceğinden doktora başvurmayı gerektirir. Yani doğan göbek kanamasına neden olan şeyler bazen göbek düşmeden önceden yapılan yanlışlıklardan kaynaklanır. Bu yanlışlar: Yeni doğan bebeğin enfeksiyon riskinin olmaması sağlıklı olabilmesi için ilk olarak göbek bağı temiz tutulmalıdır. Göbek bağının düşmesi zaman alabilir ama bağın kendi kendine düşmesini beklemek gerekir, bu durum beklenmediği taktirde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar ve riskli kanamalara davetiye çıkarır. Temizlik yeni doğanlar için son derece önemlidir. Eğer ki göbek bağı düşmemiş bir yeni doğanın yıkanması gerekiyorsa göbek bağına su değmeyecek şekilde yıkanmalıdır. Aksi taktirde bağ yumuşar, açılabilir ve düşmez. Enfeksiyon görülebilir ileri dönemlerde kanama görülebilir. Göbek bağı temizliği ise banyo zamanı değil haftada birkaç defa iyi temizlenip iyi kurutulacak biçimde olmalıdır. Tüm bunlar dışında göbek bağı erken düşebilir. Bu durumda granülom adlı pembemsi çıkıntı, kanama ve sarı, kokulu sıvı görülebilir. Bu sağlık sıkıntıları geçmezse bebeğin hayatı riske girer. Bebeğin göbeğinden kan geldiğinde göbeğin temizlenmesi gerekir ve bu temizleme dikkatli bir şekilde yapılmalıdır bu sırada göbekten pıhtı kalkarsa kanama yeniden başlayabilir. Unutulmamalıdır ki bebek son derece savunmasız bir dönemdir bu nedende sık sık kontrol edilmeli her türlü şüphe uyandıracak durum ortadan kaldırılmalıdır.

Yeni doğan göbek kanamasının temel nedeni K vitamini eksikliği olabilir. Bu kanının nedeni ise kanın pıhtılaşmasını sağlayan etken karaciğerde üretilen K vitaminidir. Yeni doğan bebeklerde bu tür vitaminler bazen hemen üretilemediğinden bazense kalıtsal hastalıklardan kaynaklanabilir. K vitamini eksikliği sorunu nedeniyle yeni doğanların kanaması durmayabilir çeşitli sorunlar çıkabilir. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için tedbir olarak genellikle yeni doğan bebeklere doğum sonrasında hemen K vitamini iğnesi yapılır. Eğer yapılmamışsa kanama sonrası bu işlem uygulanır. Kanama hala geçmiyorsa, ki hemen etkisini göstermediği için geç uygulanan vitamin tedavisi işe yaramayabilir, o zaman daha etkili bir tedavi uygulamak gerekir. Bu tedavi ise göbeğin gümüş nitrat ile yakılması yani tıbbi adıyla koterize edilmesi ile gerçekleşir. Kanama hala durmamışsa doktor gerekli görüyorsa dikiş atılmalıdır. Kanın durması hala sağlanamamışsa da doğumdan kaynaklı veya genetik pıhtılaşamama rahatsızlığı olup olmadığı tespit edilmeli ve hemen tedavi edilmelidir.
" } ] }