{ "title": "Vajinal Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/vajinal-kanama.jpg", "date": "19.01.2024 04:33:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vajinal kanama, kadınların çok sık maruz kaldığı sorunlardan biridir. Vajinal kanama değişik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Üreme sisteminde bulunan organlardan kaynaklı olarak yaşanabilir. Bu nedenle de kanamanın ciddi olarak ele alınması gerekir. Vajinal kanama yaşandığında kanamanın boyutu ne olursa olsun mutlaka doktora başvurulmalıdır. Normal adet dönemi 21-35 gün arasında değişen aralıklar ile gerçekleşir. Ortalama olarak 3-7 gün kadar sürer. Adet döneminde 30-80 mililitre kadar pıhtılaşma özelliği olmayan özellikte kan kaybı yaşanır. Adet döneminde günlük 2-3 adet ped kullanılması normal kabul edilir. Vajinal kanamalar gebelik ya da bazı hastalıklardan dolayı yaşanan kanamalar olmak üzere iki grupta incelenir.

Vajinal kanama neden olur?

Gebelik kaynaklı kanamalar

Gebelik döneminde yaşanan kanamalar da kendi arasında 4'e ayrılır.

İlk 3 ayda görülen kanamalar: Gebeliğin ilk üç ayında yaşanan kanamalar düşük, düşük riski, bozulmuş gebelik ve septik düşükler nedeniyle oluşabilir. Plasenta dokusunda tümör ve dış gebelik de vajinal kanamaya yol açabilir. Bu kanamalar ilk 3 ay içinde gerçekleşir.

İkinci 3 ayda görülen kanamalar: Düşük, erken doğum yine vajinal kanama nedenleri, arasında yer alır.

Üçüncü 3 ayda görülen kanamalar: Gebeliğin son aylarında görülen vajinal kanamalar servikal mukun gelmesi, fetüs eşinin erken dönemde ayrılması, fetüs eşinin fetüs önüne geçmesi, döl yatağında yırtık, kan pıhtısı mekanizmasının bozulması vajinal kanamalara yol açabilir.

Doğum sonrası kanamalar: Rahim doğum sonrasında kasılamadığında, damar ağızlarının açık kalması, plesanta parçalarının rahim içinde kalması, vajinal yırtıkların oluşması kanamaya yol açabilir.

Jinekolojik nedenli vajinal kanamalar

Jinekolojik anlamda gerçekleşen kanamalar farklı nedenlerden dolayı ve farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu tür kanamalar hormonal ya da organik kaynaklı kanamalar olmak üzere 2 bölümde incelenir.

Hormonal nedenli kanamalar

Hipermenore: Adet kanının azalması olarak bilinen bu tip kanamalar oldukça hafif seyreder.

Brakimenore: Kısalan âdet kanaması olarak tanımlanır. Âdet kanaması üç günden daha az devam eder.

Menoraji: Uzayan âdet kanamasında âdet kanaması 1 haftadan fazla devam edebilir.

Spotting: kan lekesi olarak adlandırılan bir vajinal kanama türüdür. Adetten önce, sonra ya da adet dönemi ortalarında görülebilir.

Polimenore: bu durumda her 25 günden önce âdet kanaması şekline vajinal kanama yaşanabilir.

Oligomenore: bu tür vajinal kanamada âdet kanaması 35 günden fazla aralıklar ile oluşur.
Vajinal kanamalar menopoz döneminde de sık karşılaşılan problemler arasında yer alır. Menopoz yaşı ortalama olarak 50 yaş olarak kabul edilir. Kadın menopoz dönemine girmiş ve bir yılı aşkındır âdet kanaması yaşamamışsa menopoz dönemine girmiş demektir. Menopoz döneminde adet kesilmesi sırasında düzensiz aralıklar ile kanamalar yaşanabilir. Bu tür kanamaların çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Detaylı inceleme ile kanamanın nedeni tespit edilerek nedene yönelik tedavi başlatılır.

Vajinal kanama tedavisi nasıl yapılır?

Vajinal kanama nedeniyle doktora başvurulan hastanın ilk olarak öyküsü dinlenir. Ardından fiziksel muayene gerçekleştirilir. Pap smear testi ile rahim ağzından parça alınır ve detaylı incelenir. Endometrial biyopsi tekniği ile rahim içi dokusundan yine parça alınarak incelenir. Histeroskopi tekniği ile rahim içi incelenerek kanamanın nedeni tespit edilebilir. Yine kürtaj ve dilatasyon tekniği kullanılarak vajinal kanamanın nedeni araştırılır. Hormon seviyeleri kontrol edilip kanamanın hormonal bozukluklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılır. Yapılan incelemeler sonucu gerekli tedaviye başlanır.
" } ] }