{ "title": "Subaraknoid Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/subaroknoid-kanama.jpg", "date": "20.01.2024 13:33:19", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Subaraknoid kanama, Subaraknoid, beyin kanaması çeşidinin bir tanesidir. Beyin kanamasının iki tipi vardır,
Beyin kanaması beyin içindeki atardamarlardan birinin yırtılması sebebiyle beyin içindeki kanamaların olması demektir. Kanamaların olduğu zamanda esnek bir yapıya sahip olmayan kafatasının içinde bulunan beynin, içine doluşan sıvının oluşturduğu basınç altında kalınması sonucu, ezilir ve bunun sonucuna bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar.

İntraserebral

Bu tip kanamalarda beyin içindeki küçük atardamarlardan birinin yırtılması söz konusudur.

Subaraknoid

Bu tip kanamalarda beynimizin tabanında bulunan büyük atardamarlardan birinde yırtılma söz konusudur. Bu durumda akan kan beynin bütün çevresine ve beyin - omurilik sıvısının içine yayılır. Subaraknoid kanamalarının çoğunun nedeni beyin içinde var olan bir damar sertliğine (Anevrizma) bağlı yırtılmasıdır. Bu anevrizmaların (Damar sertliği) duvarları incedir ve bu nedenle yırtılma eğilimlidir. Bu anevrizmalar (Damar sertliği) bazı insanlarda vardır, bazılarında yoktur. Bunun nedeni araştırmalar sonucun da bulunamamıştır, bilinmemektedir. Bazı insanlarda damar sertliği doğuştan itibaren vardır ancak bunlar hayat boyu yırtılmazlar. Ama anevrizma (Damar sertliği) yırtılmasının sonuçları genellikle çok ciddidir, anevrizması kanayan hastaların yaklaşık yarısı hayatlarını kaybetmektedir. Anevrizmanın dışında bir nedende arteriovenöz (İnme) mal formasyonlardır.

Subaraknoid, kanamalar kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazladır. Bu tip kanamalara genellikle 10,000'de 1 rastlanır. Tüm inmelerin (Arteriovenöz) subaraknoid kanamaya bağlı olarak yaklaşık %5 - 10'u olarak ortaya çıkar. Daha çok 20 - 60 yaş grubunda görülür.

Bütün subaraknoid kanamaların araştırmalar sonucu atardamarların yırtılması sonucu meydana gelmediği kanısına varılmıştır. Subaraknoid kanamaların küçük bir kısmında atardamar yırtığı bulunmaz. Bu tip kanamalar kendiliğinden olur ve genellikle beyindeki (Perimezansefalik) boşluklarda görülür. Bu tip Subaraknoid kanamanın iyileşme şansı çok yüksektir. Araştırmalar sonucu kanamanın toplardamar ya da ince kapiler damarlarda olduğu bulgularına rastlanılmış ama kesin olarak tanımlanmamıştır.

Subaraknoid kanamalarında en sık rastlanan bulgular ise ani başlayan baş ağrılarıdır, baş ağrısı genellikle insan hayatında yaşadığı en kötü baş ağrısı deneyimidir. Ağrıdan önce kafa içinde bir patlama hissi alınmış olabilir, bütün kafada olan ağrı genelde arka tarafta daha şiddetlidir. Arkasında bulantı, kusma ve baş dönmesi, baş ağrısıyla paralellik gösterebilir. Bunun la beraber bilinç bulanıklığı, dikkatte azalma ve giderek komaya kadar gidebilen bilinç bozuklukları da görülebilir. Diğer rahatsızlıklarda şöyle baş gösterdiği de olmuştur. Görme bozuklukları, görmede kör noktaların olması, çift görme veya gözde ani görme kaybı ve ışığın gözleri etkilenmesi rahatsızlığı olarak da görülebilir. Boyun dada ağrılar oluşur ve aynı zamanda sertleşir, hasta da havale geçirme, bedende hareketsizlik, duyu kaybı olarak da görülebilir. Kişilik bozukluları, kafa karışıklığı, sinirlilik ortaya çıkabilir.

Beyin kanaması tanısı, hekimin yapacağı nörolojik muayenenin sonucu hastada meninkslere bası yapan bir durumun olup olmadığını ortaya çıkması büyük olasılıktır. Muayene sonucu ense sertliği, bedenin çeşitli yerlerinde nörolojik bozuklukların bulunması ve göz dibi muayenesi kanama görülmesi, Beyin kanaması tanısı koymaya yardımcı olur. Yapılan CT ve MRI incelemesi de subaraknoid kanamaları tespitinde, beyin damarlarının anjiyografisi ile de damar bozukları gösterilebilir ve kanamanın yeri tam olarak tespit edilir.
" } ] }