{ "title": "Rektal Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Rektal-Kanama-91.jpg", "date": "20.01.2024 03:06:06", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Rektal kanama, Rektal kanama hematokezya, rektaltan taze, kırmızı renkli kan gelmesi olarak bilinir. Rektala 10 cm'ye kadar mesafede olan kanama taze kan olmasıyla hastadan damla damla gelir, bazen de fışkırır ifadesiyle bilinir. 10 cm'den daha yukardaki bağırsak kısmında olan kanama vişne çürüğü ve zift karası renginde olur. Bu renk değişimlerinden dolayı çok pis kokulu, koyu kırmızı siyaha yakın bir renkte ise ince bağırsakta bir kanama olabilir. Kanın içeriden gelmesi, o zaman yaş ve kanın şekli önemlidir. Yaşlılarda kolon kanseri, gençlerde de ülseratif kolit, chone hastalığı da olabilir.

Rektal kanamanın Belirtileri Nelerdir?
Rektal çatlağı anal fissür, en çok görülen sebeptir yoğun kanama olmaz, ağrı daha çok olur.

Kolitis ülseroza, az olarak görülmesi, ciddi kanamalara sebep olabilir. Bağırsağın iç yüzeyindeki sıyrılma gibi hasar ve buna bağlı kan kaybı olur.

Rektal Kanama İçin Evde Neler Yapılabilir?

Rektal kanama için, günde iki kez 15-30 dakikalık oturma banyosu yapılmaldırı. Büyük abdestten sonra ılık, suyla ıslatılmış tuvalet kağıdıyla temizlenmeli sonra bastırarak, yavaş yavaş kurulanmalıdır. Dış hemoroidlerde, aşınma ve tahribini önlemek için her büyük abdestten sonra parmağınızla içeri itmektir. Hangi yöntemin size iyi geldiğine doktorunuz karar verecektir. Endoskopi teşhise yardım edebilmesi için yanında kanama yerini teşhis ederek kanamayı durdurmaktır. Kanama yeri bulunamaz ise hastaların kanayan damarını görmek için bağırsak damarlarını filmin çekilmesi gereklidir. Bu şekilde kanamanın durdurulması mümkün olacaktır. Bazen de hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi iyi olur.

Rektal kanama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rektal kanamalı hastaların çoğunda kanama kendiliğinden durduğunda, sebebin ortaya çıkması gereklidir. Bu hastaların ilk önce kalın bağırsakların endoskopi ile bakılması iyi olacaktır. Endoskopi, kalın bağırsağın 60-70 cm e kadar bakılması ile rektosigmoiddoskopi ile yapılarak bazı vakaların bütün kalın bağırsağın incelenmesi anlamına gelir kolonoskopi gerekecektir. Hangi işlemin size uygun olduğunu doktorunuz karar verir. Endoskopi teşhise yardımcı olabilmesi için yanında kanama yerine bakarak kanamanın durdurulması sağlamış olacaktır. Kanama yerinin teşhisi edilemezse hastaların kanayan damarı görülmesi için bağırsak damarlarını filmin çekilmesi iyi olur. Böylece kanamanın durması sağlanır. Bundan ötürü kanama olmaz. Endoskopik tedavisi ve ilaç tedavisinde durmayan kanamalarda ameliyat yapılır.
" } ] }