{ "title": "Pıhtılı Adet Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/pihtili-adet-kanamas.jpg", "date": "21.01.2024 13:36:28", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Pıhtılı Adet Kanaması; Adet döneminde kan pıhtısı görülmesi durumunda paniğe kapılmamak gerekmektedir. Böyle bir dönem çoğu kadında görülmektedir ve adet döneminin bir her zaman olan bir parçasıdır. Adet döneminde rahmin kalınlaşmış hale gelmiş astarı ile beraber, kanda vajina ile vücut dışına atılmaktadır. Adet döneminde anormal kan pıhtısı oluşması durumu, bazı ciddi tıbbi hastalıkların göstergesi olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Adet, menstrüasyon ado verilen veya regl olarak bilinen, kadınlarda ve bazı zamanlarda da diğer yüksek dişi primatlarda oluşmakta olan, rahim iç yüzeyinde bulunan damar ve dokuların kan ile vücuttan atılması şeklindeki gerçekleşen fizyolojik olaya âdet kanaması denilmektedir. Doğurganlığı olan kadınlarda üreme ve döllenme maksadıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir tanım olmaktadır. Menstrüasyon halk arasında aybaşı olarak da bilinmektedir. Genel olarak çoğunlukla adet görmek ya da regl olmak şeklinde ifade edilmektedir.

Kadınların ergenliğe ulaşmasından menopoza girme dönemlerine kadar yaklaşık olarak, her 28 günde bir tekrarlanan bu zaman süreci, sadece gebelik olduğunda durmaktadır. Kadınların birçoğu düzenli olarak 28 günde bir adet olmaz. 21 ile 35 günde bir adet olmak normal kabul edilmektedir. Det kanamaları giderek azalma gösterip, 3-7 gün arası devam edebilmektedir. Bu süre içinde yaklaşık olarak, 40 ml kadar kan kaybedilmektedir. Bu miktar çoğu bayanda 50 ml'nin altında görülmektedir. Adet görme sadece insanlarda meydana gelmektedir. Diğer plasentalı olan memeliler ise östrusolarak olarak isimlendirilen durumu yaşarlar. Östrus sırasında atılan dokular genel olarak vücut tarafından dışarı atılmaktadır.

Rahimin iç kısmında, her ay, döllenmiş olan yumurtanın gelip yapışmasını ve buradan beslenmesini sağlayacak damarlı bir dokunun oluşmasını sağlar. Eğer döllenme yoksa bu doku görevini tamamlayarak yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülür. Her ay bu işlem aynı şekilde devam eder. Bu sürece menstürel siklus veya regl düzeni denir. İşlevini kaybederek yerini yeni oluşan dokuya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya ise regl kanaması veya damenstrüasyon kanaması denir.

Det kanaması süresince ağrı hissedilmesine dismenore, yani sancılı adet olma ismi verilmektedir Dismenore, kadınların yarısından çoğunda az ya da çok bir şekilde görülmektedir. Aslında bu durum, kanamayı kontrol altında tutmak için ortaya çıkan rahim kasılmasının ağrı şeklinde algılanması durumudur. Adet sancısı, karnın alt bölümleri ile kasıklarda hissedilmektedir. Şiddetli bel ve başta görülen ağrıyla birlikte sık görülen rahatsızlıklardandır. Adet sancısı olan bayanlarda bulantı, mide bulantısı, kabızlık veya ishal, halsizlik gibi yakınmalar görülmektedir.

Adet olmadan önceki birkaç günde, kişinin iştahı artmakta veya bazen de azalmaktadır. Özellikle adet gören kişinin canı tatlı yiyecekler ister. Yine birkaç gün öncesinde özellikle yüzde belirgin akneler oluşmaktadır. Adet sancısı genellikle adet başlamadan önceki bir gün içinde başlamaktadır. Ağrı, kısa süreli olarak şiddetini bazen artırır. Adetin ilk günü ağrı daha şiddetlidir ve bu ağrı, adet döneminin sonuna doğru giderek hafiflemektedir. Âdet kanaması en az 2 gün en fazla 7 gün sürmektedir.
" } ] }