{ "title": "Menopoz Döneminde Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Menopoz-Doneminde-Kanama-36.jpg", "date": "21.01.2024 13:53:15", "author": "Fatma ULUSAL", "article": [ { "article": "
Menopoz Döneminde Kanama, genellikle 40-55 yaşları arasındaki kadınların yumurtalıktaki fonksiyonların bitmesi sonrasında menopoz dönemindeyken çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşen kanamalardır. Kadınlar doğurganlık dönemleri bittikten yani âdet görmedikleri altı aylık süreçten itibaren ‘menopoz dönemi' başlar ve tüm kadınların hayatlarının yaklaşık üçte biri menopoz döneminde geçer. Menopoz dönemindeki bir kadında kanama olmasının çeşitli sebepleri vardır. Genellikle bu kanamalar bir hastalığın habercisi olabilir.

Menopozal Kanama Nedir?

Menopoz dönemindeki bir kadında dönemsel âdetler ve âdet arası görülen kanamalar oluşmaz. Hormon tedavisi gören kişilerde görülen düzenli kanamalar hariç tutulursa gerçekleşen herhangi bir vajinal kanamaya ‘menopozda kanama', ‘postmenopozal kanama' veya ‘menopoz sonrası kanama' adı verilir.

Menopozal kanamalar normal bir kanama olarak görülmez ve bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu nedenle bu tip kanamalarda mutlaka bir jinekoloğa başvurulmalıdır.

Menopoz Döneminde Kanama Neden Olur?

Menopoz sonrası kanamalarının temel nedeni hormon ilaçlarıdır. Osteoporoz ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kullanılan ve uzun dönem hormon tedavileri, bazı hastaların düzenli âdet benzeri kanamaların oluşmasına neden olabilir. Ancak bu hastalarda gerçekleşen bu kanamalar düzensiz seyrediyorsa yine bir uzmana görünmek gerekir. Hormon tedavisinin yanı sıra bazen idrar yollarından veya bağırsaklardan gelen kanamalar da bu tür vajinal kanamalara neden olabilir.

Menopoz Döneminde Kanamalar Hangi Hastalıkların Habercisidir?
Rahim ağzı kanserlerinin en erken bulgularından biri de kanamadır. Bir jinekoloğun muayenesi ile rahatlıkla rahim ağzı kanseri tespit edilebilir.
Kanamaların Nedeni Nasıl Belirlenebilir?

Menopozda kanamanın nedeninin belirlenmesi amacıyla genel olarak jinekolojik muayene, ultrasonografi, papsmear testi, kolposkopik biyopsi, rahim iç tabakası biyopsisi yapılabilir.

Menopoz Döneminde Kanamanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menopoz sonrasında gerçekleşen kanamaların tedavisi kanamanın nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tanının net olarak konamadığı durumlarda ameliyatla rahmin alınması gerekebilir.
" } ] }