{ "title": "Makatta Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/makatta-kanam.jpg", "date": "21.01.2024 06:31:16", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Makatta Kanama, Halk dilinde makat kanaması olarak adlandırılan bu rahatsızlığın tıp literatüründeki adı Anal Fisür veya makat çatlaması olarak adlandırılmaktadır. Bu çatlağın büyüklüğü 4-11 mm arasında olmasına rağmen ağrı duyusunun fazla olması sebebi ile hasta ciddi anlamda rahatsızlık çekmektedir. Özellikle orta yaşlı ve genç hastalarda görülen bu rahatsızlık makatta ağrı, şişkinlik ve kanamalara sebebiyet vermektedir. Bu hastalığın oluşmasındaki en önemli etken kabızlık sonrası katılaşan büyük abdestin, bağırsakta birikerek kalınlaşmasına sebep olmaktadır. Kalınlaşarak katılaşan dışkının dışarı atılması sırasında dar olan makat bölgesinden çıkarken yırtılmaya sebep olmaktadır. Kabızlık nedeniyle katılaşan sertleşen dışkı devam ettikçe her dışkılama da yırtılmasını yeniler, yırtılma yenilemesi tekrar ettiğinden makat bölgesinin iyileşme fırsatı bulamaz. Dışkılama esnasında makat bölgesi genişlerken çatlağın da açılması şiddetli ağrıya sebep olur. Bu ağrının şiddetlenmesinden endişelenen hastalar dışkılama yapmak istemez. Bu durum bağırsakta bekleyen dışkının daha da fazla katılaşmasına neden olur. Sonunda çıkan dışkı daha da sert olacağından yarayı daha çok tahriş eder hale gelir ve kanamayı arttırarak bölgesel yırtılmayı arttırarak hastanın daha fazla rahatsızlanmasına neden olur. Bu rahatsızlığa müdahale edilmediği taktirde hastalık kısır bir döngü halinde devam eder.

Makat kanaması belirtileri boşaltım sırasında ağrının tuvalet öncesinde fazla iken dışkılamanın hemen sonrasında daha şiddetli bir ağrıyla devam eder. Tuvalet ihtiyacı sırasında ciddi anlamda dışkının üzerinde kan bulunması ve tuvalet kâğıdı ile yapılan temizlik sonrasında kanamanın selpak üzerinde belirgin şekilde görülmesi ayrıca makat bölgesinde ele gelen küçük şişlikler ile kaşıntı, otururken ağrı bu hastalığın başlıca belirtileri olmaktadır. Makat kanamasının teşhisini dahiliye hekimlerinin muayenesi ile rahatlıkla anlaşılmaktadır.

Makat kanamasının tedavisi için öncelikle çatlağın iyileşmesi için zemin hazırlamak gerekmektedir. Bunun için beslemenin posalı yiyecekler ile yapılması gerekir. Böylelikle kabızlık sorunu ortadan kaldırılacaktır akabinde dışkı yumuşatıcı bitkisel ürünler ve ağrı kesici macun veya merhemler kullanılmalıdır. Bu süreçte sıcak su içerisine oturmak oluşan sızının azalmasıyla kanamanın olduğu çatlak bölgesinin iyileşmesine neden olacaktır. Erken teşhis edilen çatlaklar dikkatli beslenme sonucu kısa zamanda düzelmektedir ancak çatlak ilerlemiş ise ilaç tedavisi ile büyük oranda tedavi edilebilmektedir hakeza çatlak kronikleşmiş ve ilaçla düzelemeyecek duruma gelmiş ise Uzman doktorlar nezaretinde tedavi ameliyat ile gerçekleşecektir.

Makat kanaması ameliyatı ağrı nedeniyle kasılan ve makat bölgesinde kanamanın oluşmasına neden olan kılcallara yakın olan kas grubundan az bir miktar kesilerek gerçekleşmektedir. Ekseri bu işlem çatlağın kendisine uygulanmaz ele gelen küçük şişliğe yapılmaktadır tabi Uzman hekim uygun görürse yara üzerindeki iyileşmeyi hızlandırmak için çatlak kesilir. Makat kanaması çatlağı yaklaşık 5 – 20 dakika sürmektedir ve başarı oranı %95 gibi yüksek bir orandır. Bu ameliyat akabinde hastalar ertesi gün ayağa kalkarak evine rahatlıkla gidebilir. İlk dışkılama sırasında az miktarda kanama ve biraz ağrı olsa da sonraki evrelerde bu şikâyetler kaybolur. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde yan etki olarak kas dokusunda yer alan kılcalların kesilmesi sonucu nadiren de olsa gaz kaçırması görülmektedir ancak çatlak ameliyatının başarısın yüksek olması ve kolay kolay tekrarlamaması nedenleriyle hastaların bu ameliyat sonrasında ciddi anlamda rahatladığını göstermektedir.
" } ] }