{ "title": "Kürtajdan Sonra Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/kurtajdan-sonra-kanama.jpg", "date": "21.01.2024 15:16:30", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Kürtajdan Sonra Kanama, bu mevzuda şu şekilde bir açıklama yapmak doğru olacaktır. Kürtaj neticesinde genellikle kanama meydana gelir ve bu kanama çoğunlukla bir hafta kadar devam eder. Bu kanama günde 3 ve 4 kere ped değiştirmeyi gerektirecek hafif kanamalar biçiminde meydana gelir. Kürtaj olunmasının ardından doktor ultrason ile muayene yapıp içeride parça kalmadığını gösterir fotoğrafı verdi ise işlem tamam demektir. Bu kanamalar kürtaj neticesinde normal olarak karşılanan kanamalardır. Kürtaj neticesi kanama, ağrı, adet, enfeksiyon ve diğer problemler için bir doktor ile iletişime geçmek gerekir.

Kürtaj neticesi kasıklarda adet sancısına benzer olan ağrıların gözükmesi normaldir. Bu ağrılar kürtajdan yaklaşık olarak 3 ve 4 gün sonra rahim içerisinde kalmış olan pıhtılaşmış kanın, rahim kasılmaları aracılığı ile rahim içerisinde kalan kanın dışarı atılması esnasında meydana gelir. Atılan bu kanın rengi siyaha yakın ve koyudur. Det kanamasından daha az, yaklaşık olarak bir hafta kadar devam eden bir kanama meydana gelir. Bu kanamalar gerçek âdet kanamaları ile karıştırılmamalıdır. Bu kanamaların maksadı operasyon neticesinde rahim içerisinde kalan pıhtılaşmış kanın dışarıya atılmasıdır.

Fakat bazı merdiven altı denilen, sağlıksız olan şartlarda yapılan kürtajlarda kanama daha yoğun bir şekilde olabilir. Bu durum rahim içinde parça kalma olasılığı olduğunu akla getirmelidir. Kürtaj neticesinde yoğun kanama bulunuyor ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak doktora durumun anlatılması gerekir. Ender olarak karşılaşılan diğer bir durum da kürtaj esnasında kullanılan aletler tarafından rahimde delinme, yaralanma veya zedelenme olayları söz konusu olabilir.

Bu şekilde bir durum meydana geldiğinde bu iç kanamaya sebep olabilir. Bazen de bağırsaklarda zedelenme gözükebilir. Fakat bu cins problemler çoğunlukla Uzman olmayan insanlar tarafından sağlıksız olan koşullarda yapılan kürtajlarda meydana gelebilecek durumlardır. Konunun uzmanı olan merkezlerde bu tür problemlerin önüne geçmek için, kürtaj neticesinde Uzman doktorlar tarafından mutlaka hastalar ultrason muayenesi ile kontrolü yapılarak, içer de parça kalmadığından emin olunur. Daha sonra ultrasonun fotoğrafı çekilerek hastanın da içeride parça kalmadığından emin olması sağlanır.

Bilindiği üzere kürtaj rahim içindeki gebelik kesesinin vakum kürtaj yolu ile dışarı çıkarılması işlemidir. Bu işlem neticesinde rahim kasılmaya başlar. Bu kasılmalar yaklaşık olarak 15 dakikalık kasıklarda ağrıya sebep olan adet sancısı benzeri olan kasılmalardır. Bu sebeple doktor tarafından ağrı kesici verilir. Doktorun bu müdahalesi sonrasında ağrı kısa bir zaman sonra yok olur. Ender de olsa karşılaşılabilecek bir durum da rahmin kasılmaması ve içer de kan birikmesi olayıdır. Rahim ağzı kapandığı için içer de biriken ve dışarıya akamayan koyu kan oldukça yoğun bir ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı vajina ve kasıklarda yoğun olarak hissedilebilir. Böyle tio olaylarda doktor tarafından rahim ağzı açılarak içer de yer alan kanın dışarıya çıkarılması neticesinde ağrı kendiliğinden geçecektir.

Tabii her kürtaj neticesinde ağrı olacak diye bir kural da bulunmamaktadır. Bazı olaylarda ise rahimden parça düşmesi de söz konusu olabilir. İçeride bulunan bu parçaların kürtaj operasyonundan çok daha kısa devam eden küçük bir operasyonla temizlenmesi gerekebilir. Başta da söylenildiği gibi bunlar çok ender olarak meydana gelen olaylar olsa da doktor tarafından bu hususlara dikkat edilmelidir.
" } ] }