{ "title": "Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/kanama.jpg", "date": "19.01.2024 08:55:54", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "Kanama, Kan, İnsan vücudunda damarların içinde dolaşan dolaşan hayati sıvıdır. İçinde dokular için gerekli olan besinleri, oksijeni, dokulardan uzaklaştırılması gereken atıkları da taşır. Aynı zamanda için de vücudun savunma sistemi elemanları (Antikorlar) bulunur. Herhangi bir enfeksiyon etkeni ile karşılaşılması halinde kan aracılığıyla bu antikorlar enfekte bölgeye gelir ve burayı etkenlerden temizler. Yetişkin bir bireyde ortalama 5-6 litre kan bulunmaktadır. Bu kan, kalp ve damarlar aracılığıyla vücutta sürekli bir döngü halindedir. Dolayısıyla akciğerden kalbe gelen oksijenden zengin kanı kalp, tüm vücuda dağıtmak için pompa görevi görüyor.

Kanama: Damar içinde dolaşan kanın çeşitli nedenlerden ötürü damar bütünlüğünün bozulmasıyla kanın dışarıya sızması olayıdır. Hemoraji de denilebilir. Kanın damar dışına çıkması demek kanla birlikte taşınan oksijen ve besinlerin dokulara yeteri kadar ulaşamaması ve dokularda oluşan atık ürünlerin atılamamasına neden olmaktadır. Bu yüzden kanayan bölgenin kanamasının durması ve eğer kanama fazlaysa bunun çeşitli solüsyonlar şeklinde yerine konması gerekir. Vücuttaki kanın yüzde yirmisinden fazla kayıp olması halinde vücut bunu kompanse edemez ve hayati risk oluşur.

Vücuttaki kanamalar üç farklı şekilde sınıflanır:

Dış kanamalar: Damar bütünlüğünün bozulmasıyla oluşan kanama eğer deri bütünlüğü de bozulmuşsa dışarıdan gözle görülen bir kanama olur. Bu kanamalar dış kanamalardır. Kanamalar kırıklarda, çıkıklarda, deri kesilerinde, yüksek tansiyonlularda vs. Nedenlerle olabilir. Kanamanın ciddiyeti altta yatan bir hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte kanamanın hızı, yeri, aktığı bölge, kanama miktarı, kişinin yaşı gibi etmenlerden etkilenir. Dış kanamalar üç farklı şekilde olur;

Arteryel (Atardamar) kanaması, venöz (Toplardamar) kanama ve kapiller kanama. Arteryel kanama, arter içi basıncın yüksek olması nedeniyle fışkırır tarzda olur ve çok ciddi kanamalara sebebiyet verebilir. Parlak kırmızı renktedir. Acilen durdurulması gerekir. Venöz kanama, venöz damar basıncının az olması arteryel kanama gibi çok şiddetli bir sonuç doğurmayabilir. Koyu kırmızı renktedir. Çünkü içerisi karbondioksit gazıyla doludur. Kapiller kanama ise kendini küçük küçük noktacıklar şeklinde bir alana olarak gösterir. Sızıntı şeklinde kanamalardır.

İç kanamalar: Vücutta bozulan damar bütünlüğünün bozulmasıyla oluşan kanamanın direk görünmemesi fakat kanama olduğunun belirtilerinin olmasıyla tespit edilen kanamalardır. Bu belirtiler; vücut yüzeyinde morluk, şişlik, kızarıklık olması, huzursuzluk, baş dönmesi, susuzluk hissi, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma, kanama bölgesinde ağrı, bilinç bozukluğu vs. Olabilir. İç kanamalar bazen çok ciddi olabiliyor. Çünkü kanamanın belirtileri uzun zaman alabilir ve kişinin ölümüne kadar gidebilir. Şüphelenmek en önemli görevimizdir.

Doğal vücut deliklerinden olan kanamalar: Kanamanın kendini vücuttaki deliklerden göstermesi ile olan kanamalardır. Ağız, burun, kulak, anüs (Makat), üriner yol kanamaları bu şekilde olan kanamalardır. Burun kanamalarını örnek verecek olursak, yabancı cisim sokulması (Özellikle çocuklarda), burun enfeksiyonları, sinüzitler, burna direk darbe gelmesi, burun kanserleri, kanama bozuklukları gibi durumlarda burun kanayabilir. Aynı şekilde anüs kanamaları bize altta yatan bir patolojinin olduğuna işaret etmelidir. Örneğin; hemoroidler, bağırsak enfeksiyonları, kanama bozuklukları, bağırsak sarkmaları, bağırsak kanserleri ve polipleri gibi nedenler düşünülebilir.
" } ] }