{ "title": "Kanama Çeşitleri", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/kanama-cesitleri-7522.jpg", "date": "21.01.2024 03:36:26", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Kanama çeşitleri, kanama, damar içerisindeki kanın herhangi bir nedenle damar yatağının dışına çıkmasına kanama denir. Miktarı, yaralanmanın büyüklüğüne ve yerine göre değişiklik gösterebilir. Birkaç damla kan kaybı olabileceği gibi, hastanın hayatını tehdit edecek kadar fazla da olabilir. Yaralarda en çok korkutan ve telaşlandıran olay kanamanın olmasıdır. Beslenmesi ve vücut gelişmesi normal olan bir insan vücudunda beden ağırlığının yaklaşık olarak 1/13'ü oranında kan bulunmaktadır. Yavaş yavaş ve uzun süreli kan kayıplarında anemi ortaya çıkmaktadır.

Kanma çeşitleri nelerdir?

Atardamar kanaması, herhangi bir nedenle atardamar da meydana gelen bir defektten kanın dışarı çıkması ile oluşmaktadır. Parlak kırmızı renktedir. Kalbe yakın büyük damarlarda fışkırır tarzdadır. Küçük damarlarda ise kalbin ritmine uygun şekilde kesik kesik kanar. Atardamar kanaması diğer çeşit kanamalar içerisinde en tehlikeli olanıdır. Kanama hemen durdurulup müdahale edilmezse insan kan kaybından ölebilir.

Toplardamar kanaması, toplardamardaki herhangi bir yaralanma ile oluşan kanamadır. Rengi koyu kırmızı ve sızıntı şeklindedir. Kanama olan yerin kalpten uzak tarafına bastırılınca kanama durdurulmaktadır.

Kılcal damar kanaması, kılcal damarda meydana gelen kanama türüdür. Kanın vasfı kısmen arteriyel, kısmen venöz karakterdedir. Rengi venöz kana göre daha bir parlak kırmızıdır. Sızıntı şeklindedir ve direkt tazyik ile durur. Geniş bir bölgeyi kapsamıyor ise kanama miktarı önem arz etmemektedir.

Dış kanama, vücudun dışında açıkça görülebilen kanamalardır ve çok kolay bir şekilde tespit edilebilirler.

İç kanama, Vücut dışına kanama olmadığı için teşhis edilmesi ancak bazı belirtilere bakılarak olur. Bu belirtiler; baş dönme, göz kararması, üşüme, titreme, soğuk terleme ve nabzın hızlı ama zayıf atması gibi belirtilere bakılarak teşshis konulmaktadır. Bu belirtiler kaza yapan bir kişide mevcutsa hastanın iç kanama geçirdiğinden şüphelenerek tedbir alınır. Mide kanaması kanın ender görüldüğü iç kanamalardandır. Dışkılama siyah olur. Kahve peltesi gibi kusma da olabilir.
" } ] }