{ "title": "Kadınlarda Adet Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Kadinlarda-Adet-Kanamasi-15.jpg", "date": "19.01.2024 03:02:07", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kadınlarda âdet kanaması, kadınlarda aylık gerçekleşen bir döngüdür. Adet olduğunuz zaman vücudunuz rahminizin astarını döker. Adet kanı, rahim boynundaki ufak açıklıktan geçerek, rahimden akar ve vajina yolu ile vücuttan çıkar. Çoğu tane döngüsü 3 ya da 5 gün sürmektedir.

Adet döngüsü nedir?

Adet, düzgün bir şekilde gelmeye başladığında buna regl döngüsü denir. Düzenli regl olmak bedeninizin mühim kısımlarının normal bir şekilde çalıştığının göstergesidir. Adet, sıhhatli kalmanız için hormon adı verdiği mühim kimyasallar sağlar ve bedeninizi her ay gebeliğe hazırlar. Bir döngü, bir reglin başladığı günden tekrar başladığı güne kadardır. Ortalama bir adetin döngüsü 28 gündür. Döngüler yetişkinlerde 21 günden 35 güne, genç kızlarda ise 21 günden 45 güne kadar değişkenlik gösterebilir. Adet döngüsünü ay süresince hormonların yükselen ve azalan seviyeleri kontrol eder.

Kadınlarda âdet kanaması döngüsü sırasında neler olur?


Döngünün ilk %50'sinde östrojen (Kadınlık hormonu) yükselmeye başlar. Sağlıklı olmanız açısından, bilhassa kuvvetli kemikleriniz olmasına ve yaşça büyüdükçe kemiklerinizin kuvvetli kalmasına yardımcı bulunduğundan, östrojenin önemi büyüktür. Östrojen bunun dışında rahminizin astarının kendini yenilemesini ve kalınlaşmasını da sağlar. Rahmin astarı gebelik oluşursa embriyoyu besler. Rahmin astarı büyürken, yumurtalıklardan birisinde bir yumurta ya da ovum olgunlaşmaya başlar. Ortalama 28 gün olan döngünün gene aşağı yukarı olarak 14. Günü seviyesinde yumurtalıktan ayrılır. Buna ovulasyon yani yumurtlama adı verilir. Yumurta, yumurtalıktan ayrıldıktan ardından fallop tüpleri (Döl yatağı boruları) süresince rahme doğru ilerler. Bu sırada hormon seviyeleri yükselir ve döl yatağının gebelik için hazırlanmasına yardımcı olur. Bir bayanın en çok gebe kalma olasılığı yumurtlamanın bulunduğu gün ya da 3 gün öncesindedir. Fakat regl döngüsü ortalamadan daha uzun ya da kısa olan kadınların 14. Günden evvelce ya da ardından yumurtaların çatlayabileceğini unutmamak gerekir. Bir kadın, yumurtası, bir erkeğin sperm hücresi yönünden döllenirse ve döl yatağı duvarına tutunursa, kadın gebe kalır. Yumurta döllenmediyse parçalanır.

Kadınların regl olma sebebi nedir?


İki regl kanamasının ilk günleri arasında kalan ve döngünün hedefi rahmi gebeliğe hazırlamaktır. Bu döngünün düzgün olarak işlemesine hem fizyolojik hem de ruhsal süreçler katkıda bulunur: Her tane kanamasının ilk gününde beyinde tespit edilen hipofiz isimli salgı bezinden salgılanan bir hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinin içerisinde bir yumurta hücresi olgunlaşmaya ve östrojen hormonu geliştirmeye başlar. Bu hormon rahim iç tabakasının kalınlaşmasından, kadınlarda âdet kanaması ve hamilelik için gerekli hazırlıkların tamamlanması gerekmektedir. 14 gün süren bu kalınlaşma döneminde yumurta hücresi çevresinde sıvı birikir.
" } ] }