{ "title": "İmplantasyon Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/implantasyon-kanamasi.jpg", "date": "20.01.2024 01:28:58", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
İmplantasyon Kanaması, İmplantasyon (Yerleşme) kanaması gebeliğin en erken belirtilerinden bir tanesidir. Rahim duvarına döllenmiş yumurtanın yerleşmesi sırasında meydana gelir ve döllenmenin ardından yaklaşık 6- 12 gün sonra görülür. Kanama genellikle lekelenme şeklindedir ve birkaç gün sürdüğü görülür. Gerçekleşme zamanı adet döneminin bir hafta öncesinde olabileceği gibi tam olarak adet döneminin başlangıç tarihlerine denk gelebilir.

Kadınlar implantasyon kanamasını adet dönemiyle karıştırdıkları da görülmüştür. İmplastasyon (Yerleşme) kanamasını âdet kanamasından ayıran en belirgin özellik kanamanın yoğunluğudur. Âdet kanaması implantasyon kanamasına göre daha uzun sürer ve akış miktarı da daha fazladır. İmplastasyon kanaması ise daha çok lekelenme şeklindedir ve çoğunlukla açık pembe nadiren kahverengidir. Bazen de kendini pembe renkli akıntı şeklinde göstermektedir. Eğer âdet kanamanızın herhangi bir şekilde normalden farklı olduğunu hissederseniz. Bu yoğunluk, süresinde bir değişiklik olduğu hissine kapılırsanız doktorunuza görünmeyi de ihmal etmeyin, aynı zamanda gebelik testi de yaptırmalısınız.

Yapılan araştırmalarda İmplastasyon kanaması hamile kadınların %25'inde ilk üç ayda hafif vajinal ve lekelenme olarak görülmüş, fakat görülen bu lekelenmelerin bir sorunun işareti olduğuna da işaret etmediği de belirtilmiştir. İlk üç aydaki hafif kanama, döllenmenin yumurtanın rahim duvarına yerleşme (İmplantasyon) si neden olur. Bu implastasyon kanaması genellikle döllenmeden 10 gün sonra gerçekleşir. Normal seyreden bir hamilelikte âdet kanamasına benzer derecede ve âdet kanaması ile aynı sürede kanamalar olmamalıdır. Kadınlarımız takibi her türlü kanamayı dikkatlice takip etmeleri gerekmektedir, az ya da çok her türlü vajinal kanama ciddiye alınmalıdır. Hamile iseniz veya şüphesi varsa her türlü kanama durumunda doktorunuza haber vermelisiniz.

İmplantasyon Kanaması Neden Olur?

Hamilelik sırasında rahme daha fazla kan akışı olduğundan, dolayısıyla kanama olasılığı artmaktadır, hamilelik sırasında cinsel ilişki bazen az miktarda vajinal kanamaya sebep olabilir. Ayrıca pelvik (Karın yüzgeci) muayenesi sonrasında da lekelenme görülebilir. Hamileliğin ilk iç ayında meydana gelen vajinal kanamalar bazen bazen de düşük belirtisi olabilmektedir. Karın ağrısı ile olan vajinal kanama dış gebelik belirti side olabilir, dış gebelik dillenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere ve genellikle de fallop (Kordon) tüplerine implant olmasıdır. Dış gebeliklerde sağlıklı bir bebek gelişimi mümkün değildir, acil müdahale edilmesi gerekir, tedavi edilmeyen dış gebelikler anneye ciddi zararlar verir hatta anne yaşamını kaybedebilir.

" } ] }