{ "title": "İç Hemoroid Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Ic-Hemoroid-Kanamasi-14.gif", "date": "20.01.2024 16:37:56", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "
İç hemoroid kanaması, anüsün iç kısmından dişli çizgi adı verilen çizginin üst tarafında yer alan iç hemoroid dokusu herkeste bulunmaktadır. Bu dokunun asıl görevi kalın bağırsağın sonundaki basınç değişmelerine bağlı olarak çeşitlenerek bu bölgede doğal yastık gibi istem dışı gaz ve sıvı çıkışına engel olmaktadır. Dışarıdan anüse bakıldığı zaman belli olmayacak şekilde fakat dışkılama sırasında farklı hücrelerde dışarı çıkmış memeler, iç hemoroid olarak adlandırılır. İç hemoroid yakınmaya neden olmaz. Ancak memelerin yüzeyinde hassaslaşma olduğu zaman anüste kanama etkisi meydana gelebilir. Bu etkinin dışında ilk başlarda önemli şikâyetlere neden olmazlar.

Anüsün içerisinde bulunan iç hemoroid dışarı çıktığı zaman ve anüs tarafından sıkıştırılması halinde ciddi ağrılar ortaya çıkabilir. Bu problem çoğu zaman ayakta çalışan kişilerde, tuvalette uzun süre oturanlarda, kabızlık çekenlerde, şiddetli kanallarda uzun süre ishal olarak da daha fazla görülmektedir. Kişide görülen şikâyetlere göre iç hemoroid derecelendirilmektedir. Birinci derecede kabarıklık şeklinde hissedilen iç hemoroid dışarıya çıkmaz. İkinci derecede dışkılama da çıkan memeler, kendiliğinden içeriye girmektedir. Üçüncü derecede dışkılama da dışarıya çıkan memeler ancak kişinin içeriye itmesiyle içeriye girilmektedir. Son aşama olarak dördüncü derece hemoroid memeleri sürekli dışarıda kalmaktadır.

İç hemoroid kanaması neden olur?

İç hemoroid dokusunun dışarıya sarkması ve şişmesi sonucunda, kirli kanı taşıyan damarlar sarkmasıyla oluşan açılmadan ve kirli kanın geriye gitmesi sonucunda zorlamadan kaynaklanmaktadır. Bilhassa 50 yaşın altında olan kişilerde görülen anüste kanama nedeni hemoroidde kabızlığın uzun sürmesi, tuvalet alışkanlığı yanlış edilmesi, gebelik gibi nedenlerden dolayı iç hemoroid dokusunun dışarıya sarkmasıyla oluşmaktadır. Dışkıda tuvalet kağıdında veya tuvalete haznesindeki parlak kırmızı renkte kan ve dışkılama sırasında ağrı ortaya çıkar. Dışarı sarkmış olan iç hemoroid memelerinin yırtılması sonucunda, ağrılı kanamaya sebep olur. Ağız içinde bulunan iç hemoroid dokusunda ortaya çıkan kanama ise genellikle ağrısız olmaktadır.

İç hemoroid kanaması tedavisi nasıl yapılır?

Bu tür problemi olan kişilerin öncelikli olarak dışkılama düzeylerini sağlamak amacıyla bol su içmeleri, tuvalet alışkanlıklarını düzenlemeleri, beslenmede lifli yiyecekler tercih ederek kabızlığı önlemleri gerekir. Anüs bölgesinde olan basıncı önlemek için bolca yatarak dinlenmeleri önerilmektedir. En üste gelen kanamalar bağırsak kanseri gibi ciddi problemlerden kaynaklanabileceği gibi iç hemoroid kanaması şeklinde de olabilmektedir. O yüzden hastaların anüsten gelen kanamaları muhakkak önemsenmeli ve bir doktor kontrolünde tedavi etmeleri gerekmektedir.

" } ] }