{ "title": "Hamilelikte Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/hamilelikte-kanama.jpg", "date": "21.01.2024 13:19:36", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Hamilelikte kanama, Gebelikte meydana gelen kanamalar sıklıkla gerçekleşir ve çoğunluğuna bakıldığında herhangi bir tehlike yaratmayan ender karşılaşılan bir durumdur. Ancak gebelikte kanama hangi haftada karşılaşılırsa karşılansın kesinlikle doktora başvurulması gerektiren bir durum gerektirir. Doktorun değerlendirmesi sonucunda tedavi ya da taburcu edilir. Gebelikte meydana gelen kanama hafif olması ya da kısa bir süre içinde kesilmesi doktora gitmemek için herhangi bir sebep değildir. Her olursa olsun kanamayı dikkate almalı ve doktor kontrolünü başvurmak gerekir.

Hamilelikte kanama olması ender karşılaşılan bir durum olmayıp, ancak nedeni bulunması gerekir. Kanama nedenlerine bakıldığında basit bir rahim ağzı enfeksiyonu olabileceği gibi, ablatio placenta, yani plasentanın erken ayrılmasıdır. Bu gibi durumlar anne adayı ve bebeğin hayati tehlike taşıması açısından tehlikeli durum olabilir.

Hamileliğin İlk Döneminde Kanama

Hamileliğin ilk yarısında ortaya çıkan kanamalarda genellikle ciddi bir sebep söz konusu değilken, bazı durumlarda ise düşük tehdidi veya düşük, bazı mol gebelik ya da dış gebelik sonucu kanama gerçekleşebilir. Ender durumlarda da dış gebelik veya mol gebeliği söz konusu olabilir. Bunun yanında cinsel ilişki sonrası kanamada görülebilir. Bazen anne adayları idrar yolları enfeksiyonları basur ya da herhangi bir idrardan gelen kanamayı vajinal kanama sanabilir ve korkuya kapılabilirler.

Hamileliğin birinci yarısında meydana gelen kanamaların değerlenme ve tedavisinde fetusun doğduğunda yaşayabilecek zamana ulaşmadığından tedavinin tek amacı anne adayının hayatının korunmasıdır. Gebeliğin ikinci yarısında ise bilhassa 25. Haftadan sonra meydana gelen kanamaların değerlendirme ve tedavisinde anne adayının hayati önemimin yanında, fetusun sağlığı da önem kazanmaktadır.

Gebeliğin ilk 10 haftalık dönemlerinde kanamalar, diğer dönemlere göre biraz daha sıklıkla geçtiği görülür. Anne adaylarına, doğumdan sonra kanama sorunu sorulduğunda çoğu anne bu döneme dikkat çekecektir. Bu dönemde rastlanan kanamalar, bebeğin anne rahmine düştüğünde, adet gecikmesinin yaşanmadığı dönemde bile görülen, leke tarzında oluşan bu kanamalar rahim içi yerleşme adı verilen, kılcal damarların çatlaması sonucu ortaya çıkan kanamalardır. Bu döneme ait bir kanama türü de hamileliğin 7-9 haftaları arasında yumurtalıklarda salgılanan bir hormonun bebeğe devri sırasında oluşan kanamalardır. Genellikle ağrısız ve hafif olan bu kanamalar anne adayında korkuya neden olur, ancak korkulacak bir durum değildir. Hamileliğin bilhassa ilk dönemlerinde bu tip nedensiz kanamalar, görülebilir. Kanamalar sonrası kesinlikle korkulmamalı ve gebeliğin sağlıklı gittiğinin göstergesidir.

Bu şekilde kanamaların yanında, doğal olarak gerçekleşen ya da korkuya neden olabilecek kanama türleri de bulunmaktadır. Bunlara bakıldığında.

Düşük tehdidi ve düşük, hamileliğin ilk 3 ayında daha çok görülen bu ciddi durumlara bağlı gerçekleşen kanamalardır. Şiddetli bir sancı veya tek başına kanama ile parça düşürme durumu varsa düşük tehdidinden bahsedilmektedir. Hemen doktora gidilmeli ve yapılan muayenede bebek canlı ve rahim ağzı kapalı ise korkulacak bir durum yoktur demektir.

Dış gebelik, hamileliğin rahim içi haricinde herhangi bir yere yerleşmesi durumuna dış gebelik adı verilmektedir. Dış gebelik daha çok tüplerde meydana gelir. Tüplerde bebeğin gelişmesi sonucunda gerilme gerçekleşir ve çok dayanıklı olmayan tüpler, zamanla dayanamayıp yırtılma gerçekleşir. Bunun sonucunda hem karnın içine hem de vajinada kanama gerçekleşir. Normal hamilelik belirtilerinin yanında, şiddetli ağrı, kansızlık, halsizlik, adet gecikmesi ve vajinal kanamalar olması sonucunda dış gebelikten bahsedilir.

Mol gebeliği, normal olmayan bu gebelikte, rahmin içinde üzüm salkımına benzer yapılar oluşur. Bilhassa erken dönemlerde oluşan bu tür gebelik sonucunda vajinal kanamalar meydana gelmektedir.

Serviks (Rahim ağzı) problemleri, sonucunda meydana gelen kanama nedenleri, herhangi bir yara oluşumu, rahim ağzı, lezyon ve bazı enfeksiyonlar sonucu rahim ağzı hassaslaşır ve bilhassa cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelmektedir.
" } ] }