{ "title": "Hamilelikte Diş Eti Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Hamilelikte-Dis-Eti-Kanamasi-98.jpg", "date": "21.01.2024 00:18:34", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Hamilelikte diş eti kanaması, hamilelikte diş etlerinde şişkinlik, kızarmalar ve hassasiyetlik oluşmasıdır. Bu durum, bilhassa fırçalarken ya da diş ipi kullanırken, kanamaya sebep olabilir. İki anne adayından birisinde görülebilen bu durum, ¨gebeliğe özgü diş eti enfeksiyonu¨ olarak adlandırılır. Yine Hamilelikte, diş etlerinde şişlik oluşabilir. Bunlar ağrısız ve zararsızdır ve bebeğinizin doğumuyla kaybolacaktır. Kaybolmazsa ya da hamilelikte sizi rahatsız ediyor, fazlaca kanıyorsa alınabilirler.

Diş eti enfeksiyonunun gebeliğinize tesirleri tartışmalıdır. Bazı çalışmalarda gebelik seyrine tesir etmediği izlendiyse de bazılarında, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve gebelik zehirlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Önemli olan, gebelik süresince, diş ve dişeti bakımınıza ehemmiyet göstermenizdir. Genellikle hassaslaşan dişlerde kanama olması, fırçalamayı bıraktırmamalıdır. Tam tersi daha itinalı bir bakımla, enfeksiyonun ilerleyip diş çevresindeki dokuları ve kemikleri tesiri önlenmelidir. Yumuşak sertlikte bir fırçaya geçmek yararlı olacaktır.

Hamilelikte diş eti kanaması nedenleri?

Gebelik zamanında diş etlerinde şişme, kızarıklık ve hassasiyet gelişmesi süregelen bir şikâyettir. Genellikle dişler fırçalanırken diş etleri kanama yapar. Anne adaylarının %50'sinde bu problem gelişebilir. Buna gebelik diş eti enfeksiyonu da denir. Diş etleri gebelik devresinde iltihaplanmaya ve kanamaya daha yatkın olur. Bunun en mühim sebebi hamilelikte yaşanan hormonsal değişimlerden ötürü diş plaklarının oluşması ve bakteri riskinin artmasıdır. Gebelikte diş etlerinde seyrek de olsa nodül de gelişebilir. Bu nodüller zararsızdır ve genellikle acısızdır. Nodüller Hamilelikte bedenin diğer bölgelerinde de çıkabilir. Ancak fazlalıkla ağız içerisinde çıkar. Doğumdan ardından genellikle kaybolurlar. Eğer gebelik ardından kaybolmaz ise cerrahi operasyonla da alınabilirler.

Hekime ne zaman danışılmalıdır?

Gebelikte düzgün diş kontrollerinizi aksatmamalısınız. Genellikle gebe kalmaya karar verdiğinizde, diş muayenesi, mümkün rahatsızlıkların gebe kalmadan tedavisinde mühimdir. Her ne kadar Hamilelikte de diş tedavilerine izin versek de evvel çözülmesi daha avantajlı olacaktır.
Aşağıdaki şikâyetlerden rastgele biri varsa, anında bir diş doktoruna başvurmalısınız;
Hafifletici öneriler
" } ] }