{ "title": "Hamileliğin İlk Ayında Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Hamileligin-Ilk-Ayinda-Kanama-62.jpg", "date": "19.01.2024 23:38:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamileliğin ilk ayında kanama, beklenmeyen bir durumdur. Fakat bu süreçte kanamaların olması normal karşılanabilir. Bazen hamilelikle alakalı olmayan kanamalarda oluşabilir. Bu yüzden hamileliğin ilk ayındaki kanama ihmal edilmeden sebebi belirlenerek, önlemi alınmalıdır. Hamile kadınlar kanama karşısında tedirgin olsalar da kanama her zaman riskli olmaz. Kanama olmasının nedenlerini sizlerle paylaşmak istedik. Doktorunuz en doğru teşhisi koyacaktır. Bu nedenle kanaması olan anne adaylarının gecikmeden doktoruna gitmesi en doğrusudur.

Hamileliğin ilk ayında kanama neden olur?

Yerleşme kanaması: bu türde kanama döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi sırasında görülebilir. Hafif derecede ve sadece lekelenme tarzında 2-3 gün süren kanamalardır. Nadiren daha uzun sürebilir. Normalde âdet kanamasının rengine benzemeyen, açık pembe, kahverengi kanamalardır. İlk başladığında çoğu kadın bunu fark etmeyebilir. Ancak devam ederse anlaşılabilir. Hamileliğin ilk ayında kanama bu nedenle ortaya çıkarsa, sorun olarak görülmez.

İlerleme kanaması: Hamilelikte en çok görülen ve yine riski olmayan bir kanamadır. Bu erken hamilelik belirtisi olarak gerçekleşir. Kadında geç dönemde oluşan adet döngüsü nedeniyle oluşur. Kadın hamile kaldığı zaman vücudundaki hormonlar gebelik hormonlarıyla maskelenir. İlerleyen dönemde kadının acı olmadan kanama olursa, bunun sebebi adet döngüsü olabilir.

Düşük olasılığı kanaması: Hamilelikte kanamanın sürekli olması düşük olasılığını arttırır. Hamileliğin ilk ayında kanama süreklilik arz ederse, düşük olasılığı dikkate alınmalıdır. Bu şekilde kanaması olan kadınların hamileliği %50 oranında düşükle neticelenebilir. Bu kanamanın özelliği ağır düzeyde olması ve krampların hissedilmesiyle olmasıdır. Kanamaya pıhtılar, acı, titreme, ateş yükselmesi gibi belirtilerde eşlik edebilir. Hamileliğin ilk ayında kanama bu belirtilerle olursa, gecikmeden doktora gidilmelidir.

Servikal tahriş kanaması: Hamilelikle birlikte rahim ağzında kan akımı artar ve daha hızlı olur. Bu alandaki tahriş kanamaya neden olabilir. Hamilelikte cinsel ilişki bile kanamanın oluşmasına etki eder hale gelir. Bu nedenle hamileliğin ilk ayında kanama cinsel ilişki sonrasında oluyorsa, mutlaka doktorla paylaşılmalıdır.

Dış gebelik kanamaları: bu kanamalarda kadının yaşamı da riske girebilir. Döllenen yumurtanın rahim dışında genellikle fallop tüplerine yerleşmesi dış gebelik olarak tanımlanır. Bu tür kanamalar şiddetli kramplarla, karın ve baş ağrısıyla seyreder.

Plasenta kaynaklı kanamalar: Hamilelikte bebeğin eşi plasentanın önde gelmesi durumunda lekelenme tarzı kanama görülebilir. Buna plasenta previa denir. Nadiren şiddetli bir kanama olabilir. Ultrason tetkiki yapılırsa, kanama nedeni kolayca teşhis edilebilir. Bu durumda kadının kaybettiği kan miktarı için kan değerleri incelenir ve tedbir alınır. Gebelik ürünü kontrol altına alınır. İlerleyen aşamalarda plasentanın erken ayrılma durumunda da kanama meydana gelebilir. Bu tür kanamalar gizli de olabilir. Çok ciddi sonuçları olacağı için gebelik kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Mol gebelik kanaması: Hamileliğin ilk ayında kanama mol gebelik nedeniyle oluşabilir. Ancak bu oldukça nadir olur. Mol gebelik demek hücrelerin sağlıklı bir plasenta yerine üzüm salkımına benzer bir doku oluşturması demektir.

Hamilelik dışındaki kanamalar: Hamileliğin ilk ayında kanama bazen hamilelik yüzünden oluşmaz. Bunun sebepleri arasında rahim ağzında yara, rahim polipleri, vajina kitleleri, hemoroid, idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir. Bu yüzden hamileliğin ilk ayında kanama sorunu olursa, mutlaka doktora gidilerek sebebi belirlenmelidir.
" } ] }