{ "title": "Hamileliğin 5 Haftasında Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Hamileligin-5-Haftasinda-Kanama-55.jpg", "date": "21.01.2024 05:28:44", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "

Hamileliğin 5 haftasında kanama, gebeliğin ilk beş haftasında kanama olabildiğince sık karşılaşılan bir hamilelik sıkıntısıdır. Bu devre düşük riskinin en çok gerçekleştiği devredir. Bu amaçla 5 haftalık hamilelikte kanama yaşandığında kesinlikle öneme alınmalıdır. Kanama yaşam sürdüren anne adayları kanamanın unsurunu öğrenmek için hekime başvurmalıdır. 5 haftalık hamileliklerde düşük haricinde daha değişik hatalar da kanamaya sebep olabilir. Aşağıda hamileliğin erken zamanlarında yaşanan kanamaların birkaç muhtemel sebepi ile alakalı bulgular bulabilirsiniz.

Yerleşme kanaması: Yumurta döllendiğinde rahim duvarına yerleşir, gerçekleşen kanamalardır. Oldukça hafif seyreder ve ortalama 2-3 gün sürer. Bazı hallerde kanama daha uzun sürse de anormal bir hal söz hususu değildir. Yerleşme kanaması sebebiyle meydana gelen kan, regl devresi kanamasına benzemez. Kanın rengi açık pembe ya da kahverengi olabilir ve ilk anda fark edilmeyebilir.

İlerleme kanaması: Gebeliğin ilk haftalarında gene yerleşme kanaması gibi çok sık karşılaşılan bir kanama sebebidir. Gebe kalındıktan ardından hormonlar hamilelik hormonları yönünden baskılanır. Gebeliğin bu ilk haftalarında yaşanan kanama acısız ise sebebi gelişme kanaması olabilir.

Düşük: Hamileliğin 5 haftasında kanama yaşam sürdüren gebelerde ilk akla gelen düşük riskidir. Bütün gebelerin %50'sinde düşük yaşanabilmektedir. Düşük sebebiyle yaşanan kanama gelişme ve yerleşme kanamasından tamamıyla değişiktır. Kanama ile karın ağrısı, ateş, titreme ve pıhtılaşmış şekilde kan görülebilir.

Servikal tahriş: Gebelik devresinde rahim ağzında kan akışı artar. Bölgede ilerleyen tahriş kanamaya sebep olabilir. Hamilelik devresinde cinsel temasta bulunmak servikal tahriş için bir sebeptir. Gebe kadın cinsel temas ardından kanama yaşıyorsa kesinlikle hekimi ile görüşmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda hamilelikte kanamaya yol açabilir.

Dış hamilelik: Dış hamilelik sebebiyle meydana gelen kanamalar olabildiğince ciddi ve tehlikelidir. Döllenen yumurta rahim harici diğer bir yere konumlanarak konumlandığı yerde gelişmeye başlar. Döllenmiş yumurta sağlıklı olmayan şekilde yerleşip geliştiğinden anne adayında ciddi kanama, karın ağrısı, baş dönmesi ve kramplara yol açabilir.

Üzüm gebeliği: Çok sık karşılaşılmayan bir hal olsa da görülme mümkünlüğü da bulunmaktadır. Rahimde bebek yerine üzüm salkımına benzeyen bir doku meydana gelir. Çok sık olmasa da meydana gelen dokunun kanserli olma mümkünlüğü bulunmaktadır ve rahim harici diğer yerlere de yayılım gösterebilir. Kanama, mide bulantısı, kusma gibi şikâyetlere yol açabilir.

Enfeksiyon: Vajinada ya da üreme sisteminde tespit edilen herhangi bir organda meydana gelen enfeksiyon sebebiyle hamileliğin 5 haftasında kanama yaşanabilir. Nedensiz bir kanama yaşanıyorsa kesinlikle bir hekime başvurularak lüzumlu incelemenin yapılmalıdır.
" } ] }