{ "title": "Gözde Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Gozde-Kanama-29.jpg", "date": "19.01.2024 02:09:26", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Gözde Kanama; ciddi sonuçlar doğurabilen tehlikeli sorunlardandır. İntraoküler hemoraji ya da göz iç boşluğunu dolduran kanamalar göz için tehlikeli ve görmeyi bozan rahatsızlıklardandır. Travma ve yaralanmalar nedeniyle oluşan dış kanamalar dışında daha çok diyabetik şeker hastalarında karşılaşılan bu durum kendiliğinden olabileceği gibi damar çatlamaları ve retina yırtılmalarıyla birlikte de görebilir.

Göz Kanamaları Neden Olur?

Gözün görünen dış kısmında görülen kanamalar çoğunlukla travma ve kazalardan kaynaklanan kesik ve batmalar nedeniyle oluşan kanamalardır. Bu tür yaralanmalara acil müdahale gerekir ve kanamanın boyutlarına göre genellikle cerrahi yöntemlerin yoğun olduğu bir tedavi sürecini beraberinde getirir. Sonucunda gözün ya görme yeteneğinin kısmen ya da tamamen kaybının söz konusu olabileceği bu gibi durumların oldukça ciddiye alınması gerekir.

Dışardan bakıldığında fark edilmeyen ve gözün iç kısmında oluşan kanamaların ise farklı sağlık sorunlarından kaynaklanan nedenleri vardır. Eğer gözlenen bir neden olmadan oluşan bir kanama varsa nedeni araştırılmalı ve takip edilmelidir. Göz İçi Kanamaları genellikle vücut tarafından kendiliğinden temizlenir. Ancak altta yatan hastalık bu süreç zarfında ilerleyebilir ve gözün fonksiyonlarını bozabilir bu konuda göz hekiminizin emin olmalı ve takibe devam etmelidir. Örnek olarak lazer tedavilerini tamamlamış bir şeker hastasında ortaya çıkan kanama bir süre devam edebilir ve bu süre 1-3 ay arasında değişiklik gösterebilir. Ancak retinada oluşan bir yırtık sebebiyle gözde kanama ortaya çıkmış ise bu aşamada hiç vakit kaybetmeden bu kanamanın temizlenmesi ve gerekli cerrahi müdahalenin acil olarak yapılması gerekir.

Gözde Kanama Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Gözde kanama ortaya çıktığında hastaların aniden görmesinde kaybolma ya da azalma ortaya çıkacaktır. Bazı hastalar bu kanama nedeniyle kırmızı renkli bir görüntü gördükleri, bazı gölgeler ve göz önünde uçuşan bazı yabancı engelleyici nesneler gördüklerini ifade edebilir. Eğer kanama yüzünden göz hekimi gözün iç tabakalarını düzgün bir şekilde değerlendiremiyor ise hastadan mutlaka ultrason yöntemi yardımıyla retina tabakasının sağlam olduğuna dair bir inceleme talep edecektir. Eğer bu taramada herhangi bir sorun görülmezse hastanın dik olarak 15-20 gün dinlenmesi ve daha sonra tekrar kontrole gitmesi istenecektir.

Dik dinlenme şeklinde tabir edilen istirahat yönteminin sebebi ise kanamanın aşağıda tutarak gözün önünden uzaklaştırmaktır. Eğer dinlenme sonucunda kanama hala geçmediyse ve görme hala bozuksa artık birkaç seçenek bulunmaktadır. Cerrahi müdahale ve lazer tedavisi bu seçeneklerden bazılarıdır. Eğer tüm tetkikler sonrasında retinanın sağlam olduğu görüldüyse ise dinlenmeye devam edilmesi gerekir.
" } ] }