{ "title": "Göz Damarı Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/goz-damari-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 07:02:31", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "Göz Damarı Kanaması, Göz küresinin büyük bir kısmı, vitreus ismi olarak bilinen yumurta akı gibi bir kıvamda olan bir sıvı ile doludur. Bu sıvı içindeki damarlarda meydana gelen kanamalara göz damarı kanaması adı verilir. Göz içi kanamalarının birçok sebebi olmakla birlikte büyük bir kısmı damarsal sebeplerdir. Özellikle şeker hastası olan insanlarda bu hastalığa bağlı olarak gelişen diabetikt retinopatinin ileri evrelerinde göz damarı kanamaları sıktır. Bunun dışında retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıktan dolayı da bu durum gerçekleşebilir. Erken doğum yapan kadınlarda da retina damarları pek gelişmez ve bunun sonucunda da erken doğuma bağlı olarak göz damarı kanaması meydana gelir. Retina yırtığı varlığı ile dolaylı ya da direkt travmaya da bağlı olarak, lösemi gibi sistemik hastalıklarla da ortaya çıkabilir.

Göz Damarı Kanamalarının En Sık Sebepleri Nelerdir?
Göz damarı kanamaları, sebebi ne olursa olsun uzun süre göz içinde o şeklide kalırsa temelinde yatan hastalığın oluşturduğu hasarın ötesinde birtakım komplikasyonlara yol açabilir. Bunlardan bir tanesi de kan hücrelerinde bulunan demir elementinin retina ve diğer katlardaki hücreler tarafından emilir ve birtakım toksik etkiler ortaya çıkar. Bu ortaya çıkan toksik etkiler, retina hücrelerinin sağlıklı çalışmasına engel olur. Bir diğer sebep de vitreus içinde işlevi olmayarak dolaşan yapısı bozulmuş olan kan hücrelerinin gözün dış akım yollarını tıkayarak göz tansiyonunu artırması, yani glokomdur.

Göz Damarı Kanamalarının Bulguları Nelerdir?

Göz damarı kanaması olan insanlar çoğunlukla görme bulanıklığı, uçuşan cisimler, ışığa karşı hassasiyet, görmede dumanlanma ve gölgelenme şikâyetleri olur.

Bu şikâyetler kanamanın yoğunluğuna göre değişmektedir. Mesala hafif bir kanaması olan kişiler de uçuşan cisimler ön palanda iken orta bir derecede kanaması olanlarda gölgelenme, yoğun kanaması olanlarda ise görme azalması görmede bulanıklık ön plandadır. Gözde ağrı olduğu zaman kanama olduğunu söylemek yanlış olabilir ama eğer ki göz damarında kanama var ise ve göz tansiyonu artışı da meydana geldiyse gözde ağrı olması muhtemeldir. Göz damarındaki kanamanın tanısında ultrasonografi yöntemi oldukça yaygın bir yöntemdir. Kanama genellikle retina muayenesini imkânsız hale getirir. Bunun için de ultrasonografi kanamanın yoğunluğu, retina ile ilişkisi ve daha da önemlisi retinada yırtık ya da retina dekolmanı olup olmadığı hakkında fikir verir ve nasıl bit tedavi süreci olacağına karar verilebilir. Eğer erken dönemde vitrektomi ameliyatı olmayı düşünmüyorsa hasta sık aralarla ultrasonografi yapılmalıdır.

Göz Damarı Kanamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanamanın tedavisi için ilk önce kanamanın altında yatan sebebe göre değişmektedir. Eğer ki sebep retina yırtığı ya da retina dekolmanı ise acil olarak cerrahi veya lazer yöntemi ile müdahale yapılması gerekmektedir. Eğer diyabet gibi sistemik bir damarsal hastalıktan dolayı meydana gelen bi kanama söz konusu ise baş yukarıda dik bir şekilde istirahat uygulanarak bir iki haftada bir yapılacak düzenli kontrollerle takip edilmeli sonra bir iki ay sonra tekrar kontrol edilmeli ve kontrol sonucunda açılma olmadığı takdirde vitrektomi denilen kanama temizleme ameliyatı yapılmalı.
" } ] }