{ "title": "Gis Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Gis-Kanama-29.jpg", "date": "21.01.2024 10:44:22", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Gis Kanama, uzun yazılışı Sindirim sisteminde oluşan kanamalar olup, gastrointestinal kanamalardır. Bir hastalığın değil sindidirm sisteminde oluşan bir sorunun belirtisidir. Gastrointestinal kanamaların nedenlerinin çoğu, tedavi edilebilir özelliktedir. Gis (Gaztrointestinal) kanama, ciddi bir durumdan ötürü meydana gelmiş olmayabilir fakat, kanamanın yerini belirlemek hayati önem taşır. Gastrointestinal sistemin içinde yemek borusu, mide, kolon, küçük bağırsak, rektum ve anüs yer alır. Gis kanama bu bölgelerin herhangi birinden ya da birkaçında meydana gelen sorun nedeni ile meydana gelmiş olabilir.

Gis kanama neden olur?

Gis kanama genelde kendini belli ettiği gibi bazen de sizin bilginiz dışında meydana gelebilir. Bu tür kanamalara gizli kanama ya da okült adı verilir. Dışkıdaki gizli kanama bazı testler ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Gis kanama günümüzde gelişmiş tanı ve tedavi yöntemleri ve yoğun bakım şartlarına rağmen hala mortalitesi %10 oranında ciddi klinik tablolar oluşturmaktadır. Gis kanama nedeni olan lezyonların sınıflandırılmasına göre, üst gis kanama ince bağırsak kanaması ve alt gis kanama kolon kanama şeklindedir. Üst gis kanama durumlarının %70'inde hematemez ile melena, %30'luk kısmında ise sadece melena bulunur. İnce bağırsakta oluşan kanamalar, postbulber bölgeden iloeçekal valfe kadar olan bölgedeki kanamalardır. İnce bağırsak kanamalarında beklenen durum dışkının kestane renginde olmasıdır. İnce bağırsakta oluşan kanamanın şiddeti fazla ve lokalizasyonu distalde ise hematokezya görülebilmektedir. Hastalar gis kanamanın şiddeti ve derecesine göre farklı klinik tablolar ise hastaneye başvurmaktadır. Bazı hastalarda hafif bir halsizlik dışında başka bir şikâyet olmaz iken, bazılarında ise ağır kanamaya sistolik kan basıncının düşmesi de eklenir. Bu durumda şok gelişebilir. Şok durumundaki hastada cilt soğuk, nemli, gri ve mavi renktedir. Titreme, susama, huzursuzluk ve oryantasyon bozukluğu görülebilir. Masif kanamalı hastalar ise erken devrede hastaneye geldiklerinden hemodinamik açıdan nispeten kompanse olabilirler.

Özafagusta (Yemek borusunda) görülen kanamanın nedenleri ezofajit ve gastroözofajel reflüden kaynaklanabilir. Yemek borusuna geri dönen mide asidi burada kanamaya yol açarak, tahrişe ve iltihaplanmaya neden olur. Yemek borusunun alt ucunda varis olarak adlandırılan genişlemiş damarların kopması sonucu kanama oluşabilir. Ezofajel varislerin en yaygın nedenlerinden biri de sirozdur.

Gis kanamasının bir diğer nedeni ise Mallory-Weiss yırtığıdır. Bu yırtık yemek borusunun iç çeperinde görülür. Bu yırtıkta kusma nöbetlerine öksürük ve hıçkırık eşlik eder.

Mideden kaynaklı gis kanamaları ise gastrit yani alkol, aspirin, ibuprofen, motrin, aleve gibi ilaçların uzun süre kullanımı ile oluşan mide ülseri ve iltihabı sonucu oluşur. Midedeki ülser genişleyerek kan damarlarından birini kanama meydana gelecek şekilde aşındırabilir. Helicobacter pylori bir bakteri de mide ülserine neden olabilmektedir. Mide kanseri de kanama sebepleri arasındadır.

Gis kanamasına kolon, rektüm ve anüsteki kanamalarda yol açmaktadır. Hemoroitlerin anal bölgede genişleyerek patlamaları sonucunda kanama oluşur. Anüs iç çeperinde meydana gelen anal yarıkların meydana getirdiği kanamalar dışında kolon polipleri de kanamaya sebep olmaktadır. Gis kanamasının diğer nedenleri ise bağırsak enfeksiyonları, kolorektal kanser, ülseratif kolit, crohn hastalığı, divertikül hastalığıdır ve yaşlanmaya bağlı olarak kalın bağırsaktaki kan damarlarının genişlemesiyle gis kanaması oluşmaktadır.

Gis kanamasını oluşturan neden bu durumlara göre saptanır ve kanamanın olduğu bölgeye göre uygun tedavi şekli belirlenir.
" } ] }