{ "title": "Gis Kanama Nedir", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/gis-kanama-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 09:36:11", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Gis Kanama Nedir, Gis kanaması tıp dilinde diğer adı mide kanamasıdır. Mide kanaması ağızdan başlayarak yemek borusu, mide ve bağırsaklardan rektum ve anüse kadar olan bölgeyi kapsayan kanamadır. Taze kırmızı kan kusulması çok miktarda ve hızlı kanamayı belirtir. Bu kanlı kusmadır. Mide içinde biriken kandaki hemoglobinin HCI asit etkisi ile hematin ve pigmentlere dönüşmesi sonucu (Kahve telvesi gibi) koyu kahverengi bir kusmadır. Mide kanaması üst gastrointestinal (Yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk bölümünde) görülen kanamalar ve alt gastrointestinal (İnce bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs) bu görülen kanamalar olarak görülür. Hafif ve devamlılık göstermeyen mide kanamaları bazen kendi kendine çözümlenir fakat kanama ne kadar az olursa olsun kanamanın neden meydana geldiğini araştırıp tespit edilmelidir. Mide kanaması bazen hayatı tehdit eden şiddetli ve ani kanama kan kaybı ve buna bağlı çeşitli komplikasyonlara yol açan kronik kanama şeklinde görülür.

Mide asidi midede ve yemek borusunda iltihaplanmaya neden olur ve kanamaya yol açabilir. Ayrıca yemek borusu ile mide arasındaki kasın gerektiği gibi kasılmaması besinlerin ve asidin yemek borusuna kaçıp iltihaplanmasına sebep olur.

Gis Kanama Yerinin Belirlenmesi ve Kullanılan Yöntemler

Proktoskopi, kolonoskopi: Hematoşezilir hastalarda kanama yerini belirler başarı oranı ise %48-90 Aktif kanama sırasında kolonoskopi riskli ve zordur. (Perforasyon oranı %1-6'dır) Masif alt kanamalarında başarı oranı %20-76'dır. Kanama yerine argon beam ablasyon elektrokoter lazer ablasyon bant ve skleroterapi uygulamasını sağlar.

Kapsül & endoskopi: Akut alt GİS kanamalarında fazla kullanılmaz. Kolonoskopi ve gastroskopi ile belirlenemeyen kanamalarda kullanılabilir. Başarı oranı ise %55-66'dır. Kanayan yer belirlenince puch-endoskopi ile müdahale edilir.

Sindigrafi: Hızı 0.1 ml dak olan kanamalarda gösterebilir. Kanama yeri işaretli eritrositler ile 24 saat boyunca araştırılır. Hassasiyeti %80-90'dır.

Anjiografi: Hızı 0.5 ml/dk'dan fazla arterial kanamaları gösterebilir. Duyarlılığı %27-86 Klinik başarısı ise %86-91'dir.

Puch & Sonda enteroskopi: Puch Enteroskopi proksimal jejunum transoral ile incelenebilir. Kanama kontrol altına alınabilir. Sonda Enteroskopi ucunda balon olup peristaltik hareketlerle ilerleyerek incelenir. İnceleme uzun sürebilir ve sonuçta kanama kontrol altına alınabilir.

Midesinde ülser olan bir hasta kahve telvesi gibi bir kusma ve siyah renkli dışkılama, mide bulantısı ve kusma nedeni bilinmeyen kansızlık ve demir eksikliği gibi bulgular varsa vakit kaybetmeden bir tıbbı yardım alınıp tedavi olunmalıdır.
" } ] }