{ "title": "Gebelikte Rahim İçi Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Gebelikte-Rahim-Ici-Kanama-61.jpg", "date": "19.01.2024 21:15:53", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Gebelikte rahim içi kanama: bu dönem oldukça uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bu süre içerisinde annenin bedeninde birtakım değişiklikler meydana gelir. Aynı zamanda bu dönemde bazı sıkıntılar da yaşanır. Gebelikte rahim içi kanamaları bu sıkıntılardan biridir. Gebelikte rahim kanamalarının boyutu ne olursa olsun ciddiye alınması gereken bir durumdur ve mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bu kanamalar bazen hayati risk teşkil edebilir. Gebelikte rahim içi kanamalarının birçok sebebi bulunmaktadır.

Gebelikte rahim içi kanamaları neden olur?

Yerleşme kanaması: Döllenen yumurtanın rahim duvarında yerleşmesi anında rahim içi kanama ortaya çıkabilir. Kanamanın boyutu oldukça hafiftir. Bu kanama 1-2 gün devam edebilir. Bu dönemde görülen kanama adet dönemi kanaması ile aynı değildir. Bu kanamanın rengi kahverengi ya da çok açık pembe olur.

İlerleme kanaması: bu kanama tehlikeli sayılmayan, çok sık karşılaşılan kanama çeşitlerinden biridir. Gebelik döneminde acıya sebep olmayan bir kanama olmuşsa, bu kanama manstüral döngü olarak isimlendirilebilir.

Düşük olasılığı: Gebelik döneminde sürekli kanamaya maruz kalan kadınlarda ilk akla gelen şey düşüktür. Bu dönemde devamlı kanamaya maruz kalan kadınların %50'sinde gebelik düşük ile sonlanır. Düşük sebebiyle oluşan kanamalar ilerleme ve yerleşme dönemlerinde oluşan kanamalardan daha farklıdır. Düşük sebebiyle oluşan kanama daha şiddetli ve kramp tarzı ağrılara maruz kalınabilir. Bunun yanında karın bölgesinde acı, titreme, ateş ve kan pıhtıları kanamaya eşlik edebilir.

Servikal tahriş: bu dönemde gebelik hormonları sebebiyle rahim ağzında kan akışında artma oluşur. Bölgede oluşan tahriş kanamaya yol açabilir. Hamilelik dönemi boyunca devam ettirilen cinsel birliktelik tahrişe uğrayan bölgede kanamaya neden olur. Yine cinsel yolla bulaşan hastalıklar da hamilelikte rahim kanamasına yol açabilir.

Dış gebelik: Dış gebelik sebebiyle olan kanamalar gebelik döneminin en ciddi kanamalarıdır. Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim dışında başka bir yere yerleşmesi olarak tanımlanır. Döllenen yumurta özellikle fallop tüplerine yerleşir ve gelişimine devam eder. Bu durumda baş dönmesi, aşırı ağrı ve şiddetli rahim kanaması görülebilir.

Plasenta nedenli kanamalar: Bebeğin eşinin önde olması gebelikte rahim içi kanamalara yol açan bir diğer sebeptir. Bu sebeple oluşan kanamalar bazen çok hafif seyrederken bazen de çok ciddi sorunlara yol açabilir. Plasenta nedenli kanamalar ultrason yardımıyla kanamanın şiddeti değerlendirilmelidir. Hastanın kan testleri incelenerek zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir. Böyle durumlarda anne ve bebeği hastanede gözlem altında tutulmalıdır.

Gebeliğin son haftalarında kanama: Gebeliğin 5. Ayından sonra görülen kanamalar geç gebelik kanamaları olarak tanımlanır. Bu dönemde oluşan kanamalar ciddi nedenlerden dolayı oluşum gösterebilir. Bu kanamalar anne ve bebeğin sağlığı açısından detaylı bir araştırma yapılmalıdır.

Mol gebelik: Gebeliğin başlangıç döneminde rahim kanamasına yol açan bir durumdur. Mol gebelikte plasenta yerine hücreler tıpkı üzüm salkımı görünümünü alır.
" } ] }