{ "title": "Gebeliğin İlk Ayında Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/gebeligin-ilk-ayinda-kanama.jpg", "date": "20.01.2024 14:38:24", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Gebeliğin İlk Ayında Kanama, gebeliğin ilk beş haftasında meydana gelen kanamalar hemen her gebe kadının sıklıkla yaşamış olduğu ve çok alışa gelmiş bir durum olmaktadır. Fakat genellikle düşük ihtimalinin yaşandığı en sık olan dönem ise gebeliğin ilk üç ayında yaşanan kanamalar ile ortaya çıkmaktadır. Bunun için mutlaka gebeliğin ilk haftalarında meydana gelen beklenmedik kanamaların özellikle neden kaynaklı olduğu araştırılmalı ve göz ardı edilmemelidir. Çoğunlukla gebeliğin ilk ayında meydana gelen kanamalar farklı sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle gebeliğin 6 ya da 8. Haftasında yumurtalıkların salgılamış olduğu progesteron hormonunun salgısı bebeğe devir işlemi esnasında kanamalar meydana gelebilmektedir. Çoğunlukla bu kanama hem ağrısız hem de hafif derecelidir ve anne adayının panik yaratmasını gerektirecek durum değildir. Gebelik süreci aynı şekilde seyir etmektedir.

Gebeliğin İlk Ayında Yerleşme Kanaması

Gebeliğin ilk seyirlerinde meydana gelen bu kanamalar çoğunlukla döllenmiş olan yumurtanın kendisini rahim duvarına yerleştirmesi sırasında gerçekleştirmektedir. Genellikle yerleşme kanamaları oldukça hafif bir şekilde ortaya çıkarken aynı zamanda 2 ya da 3 gün az miktarda sürmektedir. Fakat gebeliğin ilk haftalarında oluşan bu kanamaların uzun sürmesi de çok sıra dışı olan bir olay değildir. Döllenmiş olan yumurtanın yerleşme esnasında meydana gelen kanamanın rengi ise çoğunlukla âdet kanaması gibi değil açık pembemsi bir renk ya da kahverengi olarak görülmektedir. Ayrıca bu kanamalar gebeliğin ilk aylarında bazen fark edilemeyebilir.

Gebeliğin İlk Aylarında İlerleme Esnasında Olan Kanamalar

Genellikle bu kanamalar gebeliğin ilk aylarında en sık rastlanılan ve en tehlikeli olan erken gebelik kanaması şeklinde tanımlanmaktadır. Hatta bu kanamalar çoğunlukla çok geç zamanlarda meydana gelen ve adet döngüsünden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kadının gebe kalması ile döngüsel hormonların özellikle gebelik hormonları tarafından maskelenmesi durumudur. Ancak gebeliğin ileri dönemlerinde ise menstüral hormonların kendilerince menstürasyon durumunu da başlatmaları da olası bir durumdur. Fakat erken bir gebelik süresinde hiçbir şekilde acı meydana gelmeden eğer bir kanam söz konusu ise bu durumun nedeni menstüral döngüden kaynaklı olarak ortaya çıkmış olabilir.

Gebeliğin İlk Aylarında Düşük İhtimali Kanaması

Düşük olayının yaşanması genellikle gebeliği süresince devamlı olarak kanama problemi yaşayan pek çok kadın için düşünülmektedir. Çünkü gebelik döneminin özellikle ilk aylarında ya da ilerlemiş dönemde kanama yaşayan kadınların %50 civarı düşük ile sonuçlanmaktadır. Genel olarak düşükte meydana gelen kanama ilerleme kanamasından farklı şekilde olmaktadır. Düşük kanamaları daha çok ağrılı ve kramplar ile meydana gelen kanama şeklidir. Hatta düşük kanamalarında özellikle yüksek dereceli ateş, karında meydana gelen ağrılar, titreme ve kan pıhtılaşması şeklinde görülmektedir. Ancak gebeliğin ilk ayında bu şekilde bir kanama meydana gelmiş ise düşük riski olmasından dolayı mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }