{ "title": "Erken Adet Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/erken-adet-kanamasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:54:52", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Erken âdet kanaması, det kanamalarının 21 günden daha kısa, 35 günden ise daha uzun olması normal olarak kabul edilmemektedir. Erken âdet kanaması adet döngülerinin 21 günden kısa sürmesi yani kadınların bir yıl içinde gördüğü âdet kanamalarının sayısının artması halidir. Adet döngüsü yumurtanın döllenebilmesi için rahim iç tabakasının hazırlanmasıdır. Döllenmiş olan yumurta hazırlanmış olan rahme tutunur. Döllenme olmadığı takdirde ise âdet kanaması olarak dökülür. Beklenen zamandan önce rahim iç tabakasının dökülmesi farklı sebeplere dayanabilir. Erken âdet kanamasının en önemli sebebi hormonal dengesizliklerdir. Bunun dışında stres, kahve ve sigaranın fazla tüketilmesi, aşırı egzersiz, yaşamda ani değişimler de erken âdet kanamasına neden olabilir.

Erken ya da geç gelen âdet kanamalarında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kontrollerde kadında olabilecek hormonal değişimler, yumurtalık kistleri, rahim içi tabakasının durumu, rahim ya da rahim ağzı polipleri, rahim kanseri olasılığı ve miyomlar mutlaka araştırılmalıdır. Kadınlarda erken âdet kanamaları dikkate alınmalı, kadının jinekolojik muayeneden geçmesi sağlanmalıdır. Gerekirse pop smear testi yapılmalı, kültür alınmalı, kan sayımı ve hormonal testler uygulanmalıdır.

Kadınlarda erken âdet kanamaları sıklık görüldüğü takdirde tedavi edilmediğinde anemi, kısırlık ve rahim kanserine neden olabilir. Çoğunlukla progesteron hormonu içeren doğum kontrol hapları kullanmak erken âdet kanamalarını önleyerek âdet kanamalarını düzene sokacaktır. Ardından erken kanamaya sebebiyet veren etkenin ne olduğunu bulunup tedavisi yapılmalıdır.
" } ] }