{ "title": "Düşük Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/dusuk-kanamasi-3595.jpg", "date": "19.01.2024 08:14:19", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Düşük Kanaması: Gebeliğin 20. Haftasından önce ya da fetusun ağırlığının 500 gramın altında bulunduğu dönemde gebeliğin sonlanmasına düşük adı verilmektedir. Düşükler klinik olarak fark edilen gebeliklerin yaklaşık yüzde 20-25'inde görülebilir. Yani bir başka deyişle her 4-5 gebelikten biri düşükle sonuçlanmaktadır. Düşüklerin %80'i ilk 12 hafta içerisinde olabilir.

Düşük Sebepleri Arasında

Kromozomal bozukluklar: En sık rastlanan nedenler arasındadır. Düşüklerin %50-70'i kromozom bozukluğu kaynaklıdır. Bu tarz kromozom bozukluklardan en sık rastlananı trizomilerdir.

Rahihmdeki anormallikler: Uterusseptus yani rahimde bir bölme veya zarın olması, uterusdidelfis veya çift rahim, rahim ağzı yetersizliği, uterus tümörleri, geçirilmiş rahim ameliyatları, rahim ağzı yetersizliğidir.

Hormonal nedene bağlı düşükler: En sık tiroit hastalıklar ve özellik ile hipotiroidi düşüklere neden olabilmektedir. Şeker hastalığı da düşük sebepleri arasında yer alır.

Enfeksiyonlar: Özellik ile toxoplazma, rubella, mycoplazma, cmv enfeksiyonları düşüğe sebep olmaktadır.

Düşük tehdidi: Vajinal kanama ve kasıklarda kramplar oluşur ama rahmin ağzı açılmamıştır, belirli bir tedavisi yoktur, yatak istirahati önerilmektedir ve sonra kramplar ortadan kalkarak kanama durur ise gebelik devam etmektedir veya kanama ve kramplar artar ve düşükle sonuçlanabilir.

Önlenemeyen düşükler: Kanama ve kasık ağrıları bulunur fakat burada rahim ağzı açılır ve tek tedavisi acilen kürtaj olmaktır.

Tekrarlayan düşükler: Hastanın peş peşe 3 gebeliğinin düşük ile sonuçlanmış olması durumudur, bu hastalarda düşük sebebinin araştırılması gereklidir.

Düşük Kanaması: Toplamgebeliklerin %25'inde ilk 3 ayda kanama meydana gelebilir. Her kanama düşük belirtisi ile sonuçlanmaz fakat bu kanamalar düşük tehdidi olarak değerlendirilmelidir. Kanamanın âdet kanamasından fazla olması, şiddetli ağrı ile döl yolundan parçaların gelmesi veya kanama ile ateş ve karın ağrısının yaşanması derhal tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkan kanamalarda ilk akla gelen olasılık düşük olacağıdır. Fakat, her kanama düşük ile sonuçlanmayabilir. Ağrı ile görülen yoğun kanamalarda düşük olasılığı artmaktadır. Bu dönemde ultrasonografik olarak gelişmekte olan embriyonun kalp atışlarının görülmesi, gebeliğin sağlıklı olarak devam edeceği ihtimalini arttırabilir. Anne adayının yaşının ileri olması, embriyonun kalp hızının dakikada 90'dan az olması düşük olasılığını arttırmaktadır. Bu dönemde sağlıklı embriyonun kalp hızı dakikada 150-160 civarında atabilir. Kesin tedavisi olmamak ile bu durumda yatak istirahati önerilmelidir. Düşüğü önlemek amaçlı progesteron içeren ilaçlar kullanılabilmektedir.
" } ] }