{ "title": "Doğum Sonrası Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/sogum-sonrasi-kanama.jpg", "date": "19.01.2024 02:01:50", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Doğum Sonrası Kanama, Doğum sonrası meydana gelen kanamalar lohusalık dönemi adı verilen kanama ile doğumsal nedenler ile meydana gelen ve doktor müdahalesi gerektirebilen kanamalardır. Lohusalık döneminde meydana gelen kanama doğum ile başlar ve bunu takip eden kırk gün içerisinde miktar, renk ve kıvam değiştirerek devam eder. Bu kanamalar ilk başta koyu kırmızı renkte daha sonra açık kırmızı ve pembemsi renkte ve son dönemlerinde ise açık sarı renkte devam ederek son bulmaktadır.

Lohusalığa bağlı gerçekleşmeyen doğum sonrası kanamalar ise daha çok gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen ve doğum sonrası anne ölümlerinde ilk nedenler arasında yer alan kanamalardır. Normal doğumdan sonra en fazla kan miktarı 500 ml ve sezaryen doğumdan sonra ise 1000 ml'dir. Eğer kanama miktarı olması gerekenden çok ise ve lohusalık dönemi olan kırk günden fazla sürmüş ise bu durum doktor muayenesi gerektirmektedir.

Doğum Sonrası Kanama Neden Olur?
Doğum sonrası meydana gelen kanamalarda annede tansiyon düşmesi, nabzın hızlanması, göz kararması, baş dönmesi ve bayılma gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Doğum Sonrası Kanamaların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşırı olan doğum sonrası kanamalarda doktora başvurulması ilk yapılması gereken şeydir. Aşırı bir kanama yoksa rahim kaslarının çalışmasını sağlamak amacı ile kasık bölgesine masaj yapılabilir. Eğer rahim içinde kalan plasenta parçası vajinal yol ile çıkamayacak kadar büyük ise kadına cerrahi müdahale yani kürtaj yapılabilir. Kanamayı durdurmaya yönelik reçete ile satılan doktor tavsiyesi ile alınmış ilaçlara başvurulabilir. Anneye damar yolu ile sıvı veya kan verilmesi kanama adına tedavi yöntemi olabilir.
" } ] }