{ "title": "Diş Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/dis-kanamasi-2893.jpg", "date": "20.01.2024 14:05:57", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Diş Kanaması, Aslında diş kanaması diye tarif edilen diş eti kanamalarıdır. Çok yaygın bir şikâyet olduğu için çoğu kişi bunun üzerinde durmaz. Fakat, aslında diş eti kanamaları önemsenmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, bu kanama belirtileriyle diş kaybına ve diğer diş sağlık sorunlarına neden olabilir. Her şeyden önce diş eti kanaması ile karşılaştığı zaman ortada bir diş veya diş eti sağlığı sorun olduğunu bilmek gerekir. Sağlıklı dişlere sahip bir kişinin dişleri, fırçalama ile ya da sert bir meyve ısırma ile kanamaması gerekir. Ağız temizliğine dikkat edilmemesi, vitamin eksikliği ya da sigara içmek gibi birçok nedenden dolayı diş etlerinde bir sorun meydana gelmiş olabilir. Diş eti hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir ve kişinin dişlerini kaybetmesi aşamasına geldiğinde, bu durumun geri dönüşünün olmadığını bilmek gerekir. Bu durumlarla karşılaşmamak için diş eti kanamalarını ihmal etmemek gerekir.

Gingivitis (Diş eti iltihaplanması) diş eti hastalığının hafif şeklidir. Bu durumda diş etleri kırmızılaşır, şişer ve kolay bir şekilde kanar. Hastalık bu aşamada kişiyi fazla rahatsız etmez. Diş eti iltihaplanması daha çok ağız temizliğine gerekli özeni göstermemesinden kaynaklanır. Yiyecek artıklarından kaynaklanan bakteriler diş etlerinde iltihaplanmaya yol açar. Özenli bir ağız bakımı ve diş doktorunun vereceği tavsiyeler ile hastalık tedavi edilebilir. Diş etlerinde iltihaplanmanın ortaya çıkmasına neden olabilecek farklı etkenler de vardır. Sigara içmek, diyabet, yaşın ilerlemesi, genetik faktörler, sistemik hastalıklar, kötü beslenme, stres, ergenlik, hamilelik, hormonal dengesizlikler, madde kullanımı, HIV enfeksiyonu ve bazı ilaçların kullanımı bu nedenler arasında sayılabilir.
Diş eti iltihaplanması vaktinde tedavi edilmezse, diş eti yüzeyinden ilerleyerek çene kemiği de etkilemeye başlar. Zamanla diş plağı, diş etinin arkasına geçer ve orada büyümeye başlar. Diş kirlerinin ürettiği bakteriler de diş etlerini ve diğer dokuları tahriş eder.

Diş Eti Hastalıkları Neden Olur?

Yaşlı kişilerin diş eti hastalıklarından daha çok şikâyetçi olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Diş eti hastalıklarının mutlaka yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkacağı düşüncesi yanlıştır. Ağız bakımına ve beslenmeye dikkat edilerek diş hastalıklarının önüne geçilebilir. İlerleyen yaşın dezavantajı tükürük salgısının azalması ile ağızdaki bakterilerin çoğalmasının kolaylaşmasıdır. Diğer bir ağız hastalığı etkeni de yaşla birlikte çeşitli hastalıklar ya da ilaç kullanımı, iştahsızlık gibi nedenlerden vücut için gerekli besin maddelerinin yeterince alınmamasıdır. Bu etkenler yaş ilerledikçe diş eti hastalıklarına zemin hazırlar.

Diş Eti Hastalıkları Vitamin Eksikliği

Genel olarak vitamin eksikliğinin, diş eti kanamasından başka belirtileri de görülür. C vitamini eksikliği saç ve diş dökülmelerine, eklemlerde ağrılara ve diş eti kanamasının yanı sıra diş etlerinde şişmeye yol açar. B-12 eksikliği diş eti kanamasına neden olur aynı zamanda halsizlik, nefes tıkanıklığı, ishal veya konsantrasyon bozukluğu gibi belirtileri de vardır. Folik asit eksikliğinde diş eti kanamasıyla birlikte saç ağarması, dilde şişme, ağız ve mide ülseri görülür. K vitamini eksikliğinde de diş etlerinde kanamanın yanı sıra burun kanamaları da görülebilir. Şikâyetçi olunan diğer belirtilerin görülmesi durumunda doktor gereken takviyeyi yapacaktır.

Genetik faktörlerde diş eti hastalıklarına yol açar. Bazı kişiler ağız ve diş sağlığına özen göstermelerine rağmen diş eti iltihaplanması ve kanaması hatta diş kayıplarıyla sonuçlanabilecek sorunlar yaşayabilirler. Bu kişilerin aile üyelerinden bazılarında aynı rahatsızlığın olduğunu görmek şaşırtıcı değildir. Diş eti rahatsızlığını erken bir aşamada yakalamak, bütün hastalıklarda olduğu gibi tedaviyi mümkün kılacaktır.
" } ] }