{ "title": "Diş Eti Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/dis-eti-kanamasi-8117.jpg", "date": "20.01.2024 00:49:44", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Diş Eti Kanaması, Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda diş eti kanamalarına oldukça sık rastlanmakta. Bu yaygın problem az veya ileri düzeyde olmasına bakılmaksızın son derece ciddiye alınması gereken bir sorundur. Çünkü sağlıklı diş etleri kanama belirtisi göstermez. Kendiliğinden ya da gece uykudayken meydana gelen kanamalar ise ileri derecede olguların (Hastalıkların) habercisidir.

Diş eti kanama sorunu ile karşılaşıldığında yapmanız gereken ilk şey dişlerinizi, diş etleri birlikte çokça fırçalamak, ardından hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine gitmek olmalıdır, Hekime giderek tedavi sürecinin başlatılmasını sağlamaktır. Tekrarlama riskine sahip bir rahatsızlık olan diş eti problemlerine yönelik diş hekimimizin tavsiye ve önerilerine göre hareket etmeliyiz.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş fırçalama sırasında dişlerin ve diş etlerinin uygun şekilde fırçalanmaması bakteri plakalarının oluşmasına sebep olur. Bakteri plağının diş etinde enflamasyonu (İltihaplanma, yangı) meydana getirmesiyle diş etinde kanamalar olur. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi diş etinde meydan gelen kanamalardır.

Hastalıkları ise Diş eti ve dişleri destekleyici dokuları etkileyen periodontal (Dişleri çevreleyen et) hastalıkları iltihabı sorunlarıdır, %70 diş kayıplarına sebep vermektedir bu hastalık. Erken aşamada tespit edildiklerinde kolayca tedaviye cevap verir. Bu tür hastalıklar öncelikle diş etinde oluşturdukları değişikliklerle kendini gösterir İlerlemiş bir diş eti rahatsızlığı etkisini daha fazla artırır.

Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gingivitis (Diş İltihabı)

Diş eti hastalığının başlangıç asması olan bu rahatsızlığın belirtileri şöyledir. Diş etleri kırmızı bir hal alır, kanamalar başlar, diş etlerinde şişmeler meydana gelir. Fırçalama esnasın dada diş etleri hem kanar hem de hassaslaşır. Giringivitis tedavi edilmez ise ilerleyerek. Diş etlerine ve çene kemiğine hasar verebilecek duruma gelir. Ağız kokusu da kendisini sürekli hissettirir.

Periodontitis

Diş eti hastalıkları içinde ilerleyen aşamada oluşan bu rahatsızlık, dişlere, dişleri destekleyen (Çene) kemiğe ve dokuya zarar vermeye başlar. Diş ve et arasındaki cepte hızla bakteri üremeye başlar, burası temizlenemeyen alanlardır, ilerleme döneminde dişlerde sallanma ve diş kayıplarına sebep verir. Diş etlerinde kanama ve iltihaba dayalı akıntılar, dişlerin birbirinden uzaklaşması gibi görülür. Buna neden alveol kemiği denen ve dişin sağlıklı bir şekilde yerinde durmasını sağlayan destek dokunu üzerinde hücresel yıkım yapmasıdır. Ayrıca kişilerdeki ağrı şiddetlenir ve kişinin sosyal hayatın dada sıkıntılar oluşturur.
" } ] }