{ "title": "Damak Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Damak-Kanamasi-15.jpg", "date": "19.01.2024 07:13:51", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Damak kanaması, birçok nedenden dolayı görülebilen bir rahatsızlıktır. Bazen yediğimiz bir yemeğin tahriş etmesi bile olabilmektedir. Ancak genellikle düzgün bir ağız bakımı uygulanmadığı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Ağız içerisinde birçok noktada kanama olabilmektedir. Örneğin diş etlerinde ya da dil yüzeyinde kanamalar meydana gelebilmektedir. Bazen gebelik dönemlerinde oluşan hormon değişimleri birle damak kanamasına neden olabilmektedir. Damak kanaması basit bir rahatsızlık gibi görünse bile düzgün tedavi uygulanmadığı zamanlarda başka ağız problemlerinin tetikleyicisi olabilmektedir. Örneğin, diş etlerinin çekilmesine neden olarak diş kayıplarının sorumlusu olabilmektedir. Damak kanamasının altında yatan gerçek faktör incelenmesi gerekmektedir.

Damak kanaması nedenleri; Damak kanaması aslında ciddi diş eti problemlerinin ön belirtisi olabilmektedir. Bazı damak hastalıkları ya da aileden gelen genetik nedenler damak kanamasına sebep olabilmektedir. Erken dönemde takip edilmesi çok önemlidir. Damak kanaması ayrıca ağrı da yapabilmektedir. Kanama olduğu bölgede yemek yerken rahatsız edici ağrı meydana gelmektedir. Damak kanaması ayrıca ağız kokusu da yapacaktır. Nedenler fark edildiği zaman derhal doktora başvurmak gerekmektedir.

Alınacak tedbirler; Damak kanaması meydana geldiği zaman öncelikle nedenler ortaya çıkarılmalı ve çözümleri sağlanmalıdır. Öncelikli neden diş eti sorunları olduğu için ilk dikkat çeken kısım bu bölge olmalıdır. Sağlıksız bakım sonucunda oluşan bakteriler ve diş taşları ana hedef noktalarıdır. Oluşan diş taşları ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca kanama sürecinde ve tedavi sürecinde oluşabilecek iltihaplanmalara karşı gerekli ilaç destekleri uygulanmak zorundadır. Çünkü kanama olan bölgede enfeksiyon olasılığı çok yüksek olacaktır. Ayrıca damak kanamasının neden olduğu ağrıları gidermek içinde ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir. Tabi ki bu ilaçlar diş hekiminin kontrolünde olmalıdır. Dişlerin düzenli ve düzgün fırçalanması çok önemlidir. Ayrıca diş ipi kullanılması gerekebilmektedir. Tuzlu su ile gargara yapmakta kanamanın azalmasına yardımcı olacaktır. Damak kanaması olduğu dönemde beslenme de çok önemlidir. Aşırı sıcak ve soğuk yemek ya da içecekler hassas olan bölgenin rahatsız olmasına neden olacaktır. Bunların dışında gazlı içeceklerde kanamayı şiddetlendirebilir.

" } ] }