{ "title": "Çocuklarda Diş Eti Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/cocuklarda-dis-eti-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:48:48", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Çocuklarda Diş Eti Kanaması, Çocuklarda oldukça yaygın görülen diş eti kanaması pek çok farklı diş eti hastalığından oluşabilecek önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Diş ve ağız sağlığının bozulmasının vücudun diğer uzuv ve organlarını da olumsuz olarak etkilediği Uzman doktorları ve yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. 0 - 14 yaş gurubu çocuklar üzerinde yapılan ağız ve diş sağlığı araştırmaları neticesinde başta diş eti kanaması olmak üzere diş çürüğü ve ağız hastalıkları tedavisi erken teşhis edilmedi taktirde ilerleyen yaşlarda çocuklar üzerinde telafisi mümkün olmayan başkaca hastalıklara neden olmaktadır bu nedenle özellikle 0 – 14 yaş gurubu çocuklarda ağız hastalıkları mutlaka önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Diş etleri, ağız ve dişlerin ana yapısını oluşturmaktadır. Diş etleri sağlıklı dişler için çok fazlaca öneme sahiptir, bu nedenle de çocuklarda görülen diş eti kanamalarının takip edilmesi gecikmeksizin Uzman diş hekimlerine başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Çocuklarda Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Özelikle 7 -14 yaş grubu çocuklar dişlerini fırçalarken hiçbir neden olmadan kendiliğinden diş etinde kanama oluyorsa bu evrede ebeveyn çok dikkatli olmalıdır ve bu evrede çocuğun ağzında koku, şiş diş etleri, ağızda tat bozukluğu, diş etlerinin dişten ayrılması, sallanan dişleri ve çene yapısı itibariyle dişlerde çarpıklık oluşması bu hastalığın en belirgin dönemidir. Bu dönem fark edildiğinde ebeveyn zaman kaybetmeksizin bir diş hekimine çocuğunu götürmelidir.

Çocukların diş etlerinin sağlıklı olması nasıl anlaşılır?

Çocuklarda hangi yaş grubunda olursa olsun sağlıklı diş etleri mat ve sıkı görünümlü olmakla birlikte pembe renktedir. Şişkinlik, ağrı yaratan kırmızılık, iltihap ve enfeksiyon belirtileri olmayan dişler sağlıklıdır. Hakeza dişler fırçalandığında veya ip ile temizlendiğinden kanama olmamakla herhangi bir rahatsızlanma emaresi görünmez.

Çocuklarda görülen başlıca diş eti rahatsızlıkları ve tedavileri

Gingivitis: Diş eti hastalıklarının ilk evresidir. Bu evrede diş etleri kanamalarıdır. Ağırlıklı olarak bebeklik ve kreş dönemlerinde çocukların ağızlarına buldukları materyalleri götürmesiyle diş etlerinde biriken bakteri ve virüsler nedeniyle diş etlerinde kanamalar oluşur ve pembeliğini yitiren dişler kırmızı hale gelerek şişerek hacim olarak büyümüş olur. İlk evrelerde çocuğa rahatsızlık vermeyen bu hastalık dişlerin fırçalanması esnasında diş etlerinin hassaslaşmasından kaynaklı olarak kanamaların artmasına sebebiyet verir. Erken tedavi edilmez ise diş etinde kalıcı hasar bırakır. Bu hasar neticesinde dişi destekleyen çene kemiği üzerinde telafisi mümkün olmayan hasarlar bırakabilir.

Periodontitis: Diş eti hastalıklarının ilerlemiş evresidir. Bu evrede çene kemiğinde hasar oluşur. Diş ile diş eti arasında biriken bakteriler hızla çoğalmaya başlar. Temizliği yapılmayan küçük alan zamanla büyüyerek dişlerin sallanmasına ve zamanla dişte oluşan ağrılar nedeniyle çekilmesine kadar gider. Bu evrede diş etleri, diş ile gözle görülür düzeyde ayrılır. Bu ayrışma sonucu bakteriler diş ile diş eti arasında iltihaplı akıntı oluşturur ve tüm dişlerde sallanma görülür. Bunun sonucunda çocuk ağzında çevreyi rahatsız edecek düzeyde kötü koku oluşur.

Çocuklarda diş eti kanamasını önlemek amacıyla ebeveyn düzenli olarak çocukların ağız sağlığını takip etmeli, diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya teşvik etmelidir ayrıca diş de görülebilecek herhangi bir olumsuzluk, gözlemlenecek bir hastalık belirtisinde Uzman hekimlere başvurulmalıdır.
" } ] }