{ "title": "Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/beyin-kanamasi-ameliyati-sonrasi-4685.jpg", "date": "19.01.2024 00:36:01", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası: Beynin beslenmesini sağlayan damarların bir ya da birkaçının farklı nedenlerden ötürü baloncuk yapması ve şişmesi durumunda çevresinde yer alan beyin dokularını rahatsız edip görevlerini yapmasına engellemesi ya da oluşan bu baloncuğun patlaması sonucu beyin kanaması ile kafa tasına ya da beyin dokularının içine kan birikmesi durumu olan beyin kanaması mutlaka ameliyat gerektiren ciddi bir durumdur. Mide bulantısı, kusma, şiddetli baş ağrısı, konuşma, algılama ve denge bozukluğu, uyuşukluk, uyuklama eğilimi ve yutkunma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösteren beyin kanaması, beyin tümörü, kan damarları hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve tedavi edilmeyen tansiyon hastalıkları gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Oldukça zor bir ameliyat olan beyin kanaması ameliyatı, genel anestezi altında beynin kafatasının bir kısmından çıkararak damarlara ulaşması ve kanamaya neden olan damarın tespit edilip bu damara titanyumdan yapılmış ve klip adı verilen bir mandal yerleştirilmesi ile kafatasının içine akan kanın kesilmesi ile yapılan bir cerrahi operasyondur.

Beyin kanaması ameliyatı sonrasında yapılacaklar

Oldukça büyük bir ameliyat olan beyin kanaması ameliyatından sonra kişi ilk olarak yoğun bakıma alınır ve idrar sondası ve damar yolu takılarak yoğun bakımda birkaç saat kaldıktan sonra hasta odasına alınır. Sürekli olarak kat hemşiresi tarafından tansiyon ve şuur durumu takip edilir. Hastaya belirli aralıklarla kalçadan ya da damardan ağrı kesici verilir ve hasta koğuşuna alındığı zaman hastanın beyin tomografisi çekilir. Ameliyattan sonra ikinci gün, hastanın kolundaki serum çıkarılır ve hasta agızdan beslenmeye başlayabilir. Sık sık yürümesi tavsiye edilen hasta ikinci gün normal bir şekilde yürüyebilir ve kendini rahat hissettiğinde evine dönebilir. Taburcu edilmeden önce beyin tomografisinde ve bakılır ve herhangi bir olumsuz durum söz konusu değilse hasta evine taburcu edilir. Beyin kanaması ameliyatı olan hastalarda birkaç gün baş ağrısı olması normaldir. Hasta evinin döndüğünde kendini yorgun hissedebilir. İlk günlerde yaşanan baş ağrısı zamanla azalarak geçer. Beyin kanaması ameliyatından 10 gün sonra hastanın dikişleri alınır. Hasta evinde iken bayılma, ateş, şiddetlenen baş ağrısı, ameliyat bölgesinde iltihap ya da şişlik, ameliyat bölgesinden sıvı gelmesi, uyku hali uyuşukluk ve güçsüzlük gibi durumlarla karşılaşırsa kesinlikle doktora başvurmalıdır. Ameliyattan sonra hastanın iyileşme ve iş hayatına dönme suresi süresi yaklaşık 2-3 ay sürmektedir.

Beyin ameliyatı sonrası hastanın dikkat etmesi gereken durumlar, 

Beslenme tarzı, beyin kanaması ameliyatı olmuş hasta beslenmesine oldukça dikkat etmelidir. Kırmızı etten ziyade balık ve tavuk gibi beyaz et tüketmeye özen göstermelidir. Beyaz et ile bol miktarda meyve ve ceviz tüketilmesi hastaya oldukça fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda beyin kanaması ameliyatı olmuş hastaya günde 3 litre su tüketilmesi tavsiye edilir.

İş hayatı, beyin kanaması ameliyatı olan hastalar ameliyattan sonra kesinlikle ağır işler yapmaktan ve stresli iş ortamlarının kendisinin yıpratacağını düşünülerek uzak durmalıdır.

Spor, ameliyat sonrası hasta ağırlık kaldırmamaya özen göstermeli ve yorucu sporları yapmaktan kaçınmalıdır. Günde 1 saat yürünmesi hasta için iyi bir spor olabilir.

Beyin kanaması ameliyatı sonrası, hastalar doktora kontrollerini kesinlikle ihmal etmemelidir. Ameliyattan sonra hastaya ilaç tedavisi uygulanıyorsa ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı, doktorun önereceği ve yasakladığı durumlar ise mutlaka uygulanmalıdır.
" } ] }