{ "title": "Bebeklerde Diş Eti Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/bebeklerde-dis-eti-kanamasi.jpg", "date": "20.01.2024 11:00:09", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Diş Eti Kanaması, Bebekler anne ve babadan gelen genlerden dolayı aynı dönem ve zaman aralığında diş çıkarmamaktadır. Bu durum birçok ebeveyn tarafından bebeğin dişlerinin erken çıktığı veya geç çıktığı şeklinde söylense de bu durum tamamı ile kalıtsal ve fiziksel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bebeklerde dişlerin çıktığı dönem 6 -7 aylar aralığıdır bu dönemde, bebek sürekli ağlamakta ve anne – baba bu durumdan duygusal olarak etkilenmektedir. Genellikle anne ve bebek diş'in çıktığı dönemde sıkıntılı günler yaşayabilirler. Bu süreç sakin bir şekilde geçirilmelidir. Bilimsel olarak ilk dişler 6 ve 7. Aylarda belirlense de bazen ilk diş 3. Ayda belirlenirken bazen genetik ve fiziksel etmenlerden dolayı bebek 12. Ayda dahi diş çıkarta bilmektedir. Bu duruma istisnai durumlarda kimi bebeklerde 12. Ay'dan sonra dahi diş çıkmaktadır. Genellikle bebeklerde sıraları olarak santral kesici diş, akabinde lateral kesici, köpek dişi, birinci azı dişi ve ikinci azı dişi ile son olarak da süt dişleri çıkmaktadır.

Bebeklerde Ekseri santral kesici diş, akabinde lateral kesici, köpek dişi, birinci azı dişi ve ikinci azı dişi ile süt dişleri çıkarken elbette damağın yarılmasıyla çıkmasından kaynaklı olarak birtakım ateşlenmeler ve yer yer kanama belirtileri görülmektedir. Diş etlerine uygulanan baskıdan ötürü yer yer diş etlerinde pembe renkten kırmızı renge dönüşse de bu durum normaldir. Hakeza bu dönemde dişlerin damağı patlatmasından ötürü diş etinin incelendiğinden ötürü diş etleri kısmi olarak da beyaz renk alabilmektedir.

Diş türlerine göre bebeklerde çıkış süreleri ise şöyledir: Ön santral dişler doğumdan sonra 6 – 10. Ay içerisinde, Lateral yani yani dişler 9 -12. Ay içerisinde, Kanin yani köpek dişi 9 – 12. Ay içerisinde, Birinci Azılar 13 – 18. Ay içerisinde, İkini azılar ise 24 – 37. Ay içerisinde oluşmaktadır. İkinci azıların oluşması için yaklaşık 2,5 yıllık gibi uzun zaman geçtikten sonra çıkması endişelenme gerektirmemektedir. Bu vücudun ve çene kemiğinin anatomik yapısının oluşumundan kaynaklı bir evredir.

Bebekler diş çıkarmadan önce bir kısım belirtiler gösterirler. Yaşanan belirtilerin bebekten, bebeğe değişmekte ve farklı fizyolojik tepkiler gösterebilirler ancak genel olarak bütün bebeklerde aynı belirtilerle dişler çıkmaya başlar. Genel olarak diş çıkarken bebekler bir kısım evreden geçerler. Bebekler 2-3 aylık dönemlerinde artık çene kemiğine ve damağa hâkim olmaya başladıklarından salya akıtmaya başlarlar. Her bebek için bu durum normaldir. Kimi bebeklerde çok fazla salya akıtırken, kimi bebek az miktarda salgılamaktadır. Hakeza bebek diş çıkarmaya başlayınca bebeğin çıkan dişi, diş etine basınç uygulandığından diş etinde bazı iltihaplara neden olur ve diş etinde yer yer kanamalar olur. Bebeklerde diş eti kanamalarına en fazla azı dişleri çıkarken rastlanmaktadır. Bu kanamalar ve ağrıların artması nedeniyle yüzeye yaklaşan dişlerin diş etine uygulamış olduğu basınçtan ötürü bebekte huysuzluklar görülmektedir. Çıkan dişlerden ötürü yanak ve çene bölgesinde deride kızarıklık ve çatlaklar oluşur. Diş çıkarken salyanın fazlalığından ötürü sık sık öksürükler görülebilir. Diş çıkarken kimi bebekler ateşlenmekteyken kimi bebeklerde bu durum gözlenmemiştir ancak ateşlenen bebek kesinlikle bir hekime götürülmelidir. Dişlerin çıkmasından ötürü bebeklerde kaşınma nedenlerinden ısırma iç güdüsü gelişir ve eline geçen her türlü nesneyi bu sebepten ötürü ısırmaya çalışır. Kimi bebeklerde bu ısırmalardan ötürü diş etlerini kanatır. Bu durum endişe gerektirmeyen bir durumdur hakeza bebeklerde diş çıkarken diş etine basık uyguladıklarından bazı hafif düzeyde kanamalar olması normaldir. Bu şekilde oluşan kanamalar diş etinde mavi benekler halinde gözlemlenebilir. Böylesi bir durumda küçük bir pamuk buza yapıştırılır ve soğuğu alan pamuk bebeğin diş etine koyularak diş eti rahatlatılabilir. Bunun yanı sıra bebeğe soğuk gıdalar, meyve püreleri iştah açıcı olarak verilebilir. Diş etinde oluşan ağrılar ve küçük çaplı kanamaları dindirmek adına soğuk ve sert meyveler verilerek ağrı dinmesini sağlayacaktır.
" } ] }