{ "title": "Basur Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/basur-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:34:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Basur kanaması, ile ilgili bilgileri şöyle anlatabiliriz. Basur hassas bir bölgemiz olan, yani makat bölgemiz kalça bölgesindeki şikâyetler ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşayabileceğimiz hastalıkların genel ismidir. Basur hastalığı ile ilgili kişiler pek bilgi vermek istemezler. Çünkü özel olan bölgeler arasında olduğu için doktora gitmekte geç kalırlar. Basur hastalığı ile ilgili sorunlar başladığı zaman geç kalmadan erken tanı sayesinde tedavi olmamız mümkündür. Toplumda sık rastlanan şikâyetlerin ilk sıralarında gelen basur hastalığı başka hastalıkları da sebebiyet verebilir. Basur hastalığı sancılı bir hastalık olup; şiddetli safhası ise kanama ile kendini belli eder. Basur olarak ortaya çıkan hemoroit kanserlere kadar sebebiyet verebilir. Birçok hastalığa sebep olan basur daha kanama, yani makattaki kanama, dışkılama esnasında ortaya çıkan bir kanama çeşididir. Bu nedenle hastalık ile ilgili önemli sebepleri ortaya çıkabilir.

Basur Kanaması Sebepleri Nelerdir?
Saymış olduğumuz bu hastalıklar arasında kalın bağırsak kanserinin erken aşamada fark edilmesi çok önemlidir. Makattan gelen kan ile veya dışkıya kan bulaşması ile dışkının incelmesi, karın ağrısı, halsizlik, aşırı kilo kaybı gibi problemler ile kendini belli edebilir. Böyle problemler yaşayan kişilerin hiç vakit kaybetmeden doktora başvurması şarttır. Kalın bağırsak kanserleri yani kadınlarda ikinci, erkeklerde ise en çok rastlanan kanser çeşitlerinin başında gelir. Kalın bağırsak kanseri erken aşamada fark edilirse tedavisi mümkündür.

Basur kanaması ile ilgili anal kanalın üst kısmında genişlemeler ve küçük memecikler meydana gelir. Halk arasında basur olarak da bilinir. Makattan kan gelmesi ile şişlik, akıntı, makatta ıslaklık hissi, kaşıntı, zonklama gibi ağrılar ve aşırı sancılar ile kendini gösterir. Dış ve iç hemoroidler olarak da ikiye ayrılır. Bu makatta bulunan küçük memecikler dış hemoroidlerin habercisi olup; kanamalar halinde tehlike arz ederler.

Basur Kanamalarının Belirtileri Nelerdir?
Basur kanama şikâyeti olan hastaların rektoskopi önlenir. Genellikle 40 yaş ve üzerindeki hastalarda genellikle kabızlık şikâyeti varsa yapılan muayenelerde ele gelen küçük memecikler mutlaka takip edilir. Başka rahatsızlıklara da sebebiyet verebilecek bağırsaklarda tümör olup olmadığı araştırılır. Unutulmaması gereken en önemli konu ise basur kanamaları tek başına bağırsak kanserinin habercisi olma ihtimali olmasıdır. Tedavisi erken tanı aşamasında ise öncelikli olarak kabızlığın giderilmesi ile başlanır. Ağırlıklı olarak lifli besinler ile beslenmesi sağlanarak, vücuda su alımı artırılır. Krem, fitil gibi ilaçlar ile tedavi edilir. Tedavi aşamasında memecikler büyümüş ve kanamalar çoğalmış ise cerrahi yöntem ile hasta ameliyat edilir. Hasta hastanede yatırılarak tedavisi yapılır. Sancı ve ağrılar çok olan bir hastalıktır. Kişinin düzenli ve sağlıklı beslenmesi şarttır. Kabızlık halinde hastalık tekrar edebilir.
" } ] }