{ "title": "Baş Ağrısı Burun Kanaması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/bas-agrisi-burun-kanamasi-2959.jpg", "date": "19.01.2024 21:26:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Baş Ağrısı Burun Kanaması, belli hastalıkların belirtisi olabilir. Öncelikli olarak dikkat etmemiz gereken, burun kanamasının devamlı gözlenip bu durumlarda ihmal edilmeden doktor tarafından takip edilmelidir. Kanama bölgesinde ağrılar da oluyor ise bunun sebepleri farklı olabilir. Böyle durumlarda burun kanaması, baş ağrısı gibi hastalıklarda doktor muayenesi gereklidir. Bunun araştırılması kişi için son derece önemlidir.

Baş Ağrısı Burun Kanaması Sebepleri Nelerdir?
Baş ağrısı ve burun kanaması ileri yaştan dolayı meydana gelmiş olabilir. Bu sebepten dolayı yüksek tansiyon gibi hastalıklarda, burun kanaması ve baş ağrısı yapabilir. Çocuklarda burun kanamasının sebebi ise çocukların burun bölgeleri ile oynayarak burun bölgesinde kanama gelmesine sebebiyet olabilir. Çocuklarda kılcal damarlarda çatlaklıklar da burun kanamasına sebebiyet verebilir. Çocuklarda bu bölge kanamaya müsait olduğu için, fazla uğraşılması ya da fazla karıştırılması, burunda kanama olmasına sebep olabilir. Yetişkinlerde ise bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı yapmak, burun kanaması ve baş ağrısına sebep olabilir. Yetişkinlerde gereksiz aspirin kullanılması burun kalmamasına sebep olur. Bu aspirinin kanı cıvıltıma özelliği bulunduğu için burun kanamasına sebep olabilir. Böyle durumlarda kan pıhtılaşması olmasın diye kullanılan ilaçlar, böyle durumlarda sakınca yaratır. Burun kanaması olduğu zamanda kanama durdurulamaz bir duruma gelebilir. Böyle durumlarda hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurulması, kişinin sağlığı açısından son derece önemlidir. Aşırı kan kaybı ya da başka rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. İlerleyen yaşlarda burun kanamasının başlıca sebepleri arasında yüksek tansiyon yani hipertansiyon olduğu kişiler de meydana gelebilir. Böyle kişilerde damar sertlikleri de görülebilir. Böyle durumlarda burun kanaması dikkate alınarak doktora başvurulması kişi için önemli rol oynar. Burun kanaması az miktarda olsa bile vücutta bulunan kan miktarı gözaltına alındığı zaman, bu kanamanın ne kadar büyük olduğu o zaman fark edilir.

Baş Ağrısı Burun Kanaması Anında Yapılacaklar

Kişide baş ağrısı ve burun kanaması meydana geldiği zaman yapılması gereken öncelikli olarak soğuk su ile yıkanmaktadır. Bir elin iki parmağı ile burun kanallarına şiddetli bir şekilde baskı uygulayarak; beş dakika kadar beklenir. Kanama geçmez ise bu uygulama tekrar eder. Daha sonra ise soğuk suyla temizlenir. Kanama hala durmamış ise en kısa sürede doktora gitmek şarttır.

Burun kanamaları ve baş ağrıları önemsenmesi gereken bir hastalıkların habercisi olabilir. Altında yatan başka rahatsızlıklar var ise ciddi bir şekilde araştırma yapılması gerekir. Doktorlar tarafından takip edilerek hastaya gerekli tedavi uygulanır. Ayrıca geçmek bilmeyen şiddetli baş ağrıları başka hastalıkların habercisidir. Bu hastalıkların başında beyin tümörleri gelebilir. Baş ağrısı belirtisi geçmedi takdirde, kişinin aklına başka rahatsızlıklara gelerek doktora gitmesi gelmelidir. Hasta kanama ve şiddetli baş ağrısı erken evrelerde nöbetler halinde görülebilir. Genellikle baş çevresinde ve alın bölgesinde şiddetli ağrılar ile kendini belli eder. Başka hastalıklarda da aşırı baş ağrısı görülebilir. Bunlardan bazıları öyledir; beyin dokusunda oluşan enfeksiyonlarda, baş ağrısına sebep olabilir. Ayrıca beyin kanaması, nörolojik hastalıklar, damar tıkanmaları da baş ağrıları ile kendini hissettirir. Ayrıca burun kanamalarında çeşitleri vardır. Arka burun kanaması genizden gelen kanamalar ve burundan gelen kanamalar ile oluşur. Arka burun kanaması yaşlı kişilerde, üyksek tansiyonu olan kişilerde meydana gelir. Boğaza doğru kanama devam eder. Bu kanama şekli şiddetlidir, ihmal edilmeyerek acilen doktora götürülmesi, hasta için hayati önem taşır. Burun kanamasını önlemek için tuzlu spreyler ile burun bölgesi temizlenir. Ağırlık kaldırmaktan olmaktan uzak durulur. Ayrıca burun karıştırılmamalıdır ve sümkürme işlemi gerçekleştirilmez. Burun kanaması meydana geldiği zaman sıcak su ile banyo yapılmaz. Banyo yapılan suyun ılık olmasına dikkat edilmelidir Aspirin gibi ilaçlardan doktor söylemedikçe uzak durmak gerekir. Hava sıcaklığı yüksek olan yerlerde ve güneşte dışarı çıkmamak sağlıklı olacaktır. Bulunduğun ortamın nemlendirilmesi kanamanın önüne geçebilir. Burun kanaması meydana geldiği zaman ve buna baş ağrısı da eklendiğinde, sağlığımız için öncelikli olarak tam teşekküllü bir hastaneye başvurmamız gerekir.
" } ] }