{ "title": "Aşırı Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/Asiri-Kanama-28.jpg", "date": "21.01.2024 19:17:56", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Aşırı kanama, bu hastalık tıp dilinde menoraji olarak adlandırılır. Adet döneminde kadınların kaybettikleri kan kişiden kişiye farklılık gösterirken tek başına olabileceği gibi adet ağrısı gibi belirli belirtiler ile meydana gelebilir. Aşırı adet görme mutlaka incelenmesi gereken bir problem olarak yer alır. Kadının bedensel ve ruhsal birçok alanda hayatını etkilediği bilinirken yaşam kalitesini düşürür. Kanama kişinin bedensel yapılarına göre farklı gösterirken adet dönemine göre daha farklı ve aşırı şekilde olan kanamalarda mutlaka tıbbi kontrol gerekir. Aşırı âdet kanamasının vücut içerisinde belirle nedenleri vardı şimdi bu nedenlerden bahsedelim.

Aşırı kanama neden olur?
Aşırı kanama, başka tedavilerle ilişkisi

Öncelikli olarak antikoagülan ilaçlar kanın pıhtılaşmasını azaltılması için kullanılan ilaçlar kanın çoğalmasına neden olur. Ayrıca kemoterapi gibi güçlü ilaçlar kanser tedavisinde kullanıldığı için bu gibi ilaçlar kanamanın artmasına neden olunduğu bilinmektedir. Kişinin tüplerini bağlatması âdet kanamalarına sebebiyet verir.

Aşırı kanama tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisine bağlı olarak gerekli araştırmaların yapılması gerekir. Öncelikle hastaya vulva muayenesi gerçekleştirilir. Kanamalı vajinal akıntı enfeksiyon gibi bulgularla ilişkisinin olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra vajinal kısmın spekulum muayenesi gerçekleştirilerek gerekli tetkik yapılır. Ayrıca doktor tarafından iki elle muayene yapılarak yumurtalıklarda ve rahimde herhangi bir hassasiyet veya büyüme olup olmadığı kontrol edilir. Uygulanan kan testleriyle kan sayımı gerçekleştirilerek adet görmenin sonrasında vücutta oluşan kansızlık gibi problemlerin bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Aşırı âdet kanamasının tedavisinde altta yatan ciddi bir neden yoksa diğer testlerin sonuçlarına göre tedavi yolu izlenir. Bazı ilaçlar aşırı kanama miktarını azaltırken; bazı ilaçlarla kanamanın tamamen giderilmesini sebebiyet verir. Aynı zamanda gebeliğe karşıda koruyucu bir yöntemdir. Alınan ilaçlar sivilcelenme, baş ağrısı, adet görmeme gibi problemlere neden olur. Bu sebepten dolayı doktor tarafından gerekli görülürse doğum kontrol hapları ile tedavi edilir. Steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlarla aşırı âdet kanaması durdurulabilir. Ayrıca traneksamik asit tedavisi uygulayarak kişide bulunan hormonlar etkisi azaltılarak âdet kanamasını azaltılması sağlanabilir.
" } ] }