{ "title": "Adet Kanamasının Kahverengi Olması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/adet-kanamasinin-kahverengi-olmasi.jpg", "date": "20.01.2024 18:48:42", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Adet Kanamasının Kahverengi Olması, Adet, menstrüasyon veya regl olarak bilinen, kadınlarda ve bazen de diğer yüksek dişi primatlarda oluşan, rahim iç yüzeyindeki damar ve dokuların kan ile vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olaya âdet kanaması denilmektedir. Doğurganlığı olam kadınlarda üreme ve döllenme maksadıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir tanımdır. Menstrüasyon halk arasında aybaşı olarak da bilinmektedir. Fiil olarak çoğunlukla adet görmek ya da regl olmak şeklinde ifade edilmektedir.

Kadınların ergenliğe ulaşmasından menopoza girme dönemlelerine kadar yaklaşık olarak, her 28 günde bir tekrarlanan bu zaman süreci, sadece gebelik olduğunda durmaktadır. Kadınların birçoğu düzenli olarak 28 günde bir adet olmaz. 21 ile 35 günde bir adet olmak normal kabul edilmektedir. Det kanamaları azalarak 3-7 gün arası devam edebilmektedir. Bu süre içinde yaklaşık olarak, 35-40 ml. Kan kaybedilmektedir. Bu miktar çoğu bayanda 50 ml'nin altında görülmektedir. Adet görme sadece insansılarda meydana gelmektedir. Diğer plasentalı olan memeliler ise östrusolarak olarak isimlendirilen durumu yaşarlar. Östrus sırasında atılan dokular genel olarak vücut tarafından absorbe edilmektedir.

Adet, rahmin iç kısmında, her ay, döllenmiş olan yumurtanın gelip yapışmasını ve bu şekilde beslenmesini sağlayacak damarlı bir dokunun oluşmasını sağlamaktadır. Eğer döllenme yoksa bu doku görevini tamamlayarak yerini alttan gelen yeni bir dokuya bırakarak dökülebilir. Her ay bu işlem aynı şekilde devam eder. Bu sürece menstürel siklus veya regl düzeni denir. Fonksiyonunu kaybederek yerini yeni oluşan dokuya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya ise regl kanaması veya damenstrüasyon kanaması ismi verilmektedir. Adet dönemi süresince farklı kan renklerinin olması korlulacak bir durum değildir. Bu süreçte kan rengi parlak kırmızı renkte, kahverengi ya da siyah olabilirken, yapısı ise ince kıvamdan yoğun kıvama kadar değişkenlik gösterebilir. Kan rengi ve yapısında olan değişimler çok nadir olmak suretiyle bazen, ciddi bir soruna işaret edebilmektedir. Bu nedenle kadınlar birtakım sorunların göstergesi olabilecek belirtileri ciddiye almalıdırlar.

Adet kadınların yaşamlarının normal bir parçasıdır. Rahim astarı adı verilen yapının döngüsel olarak vajinal yoldan atılmasını ifade etmektedir. Adet döngüsü, kadının cinsel olgunluğa ulaştığı ergenlik döneminden itibaren başlar ve kadının üreme hayatının sonu olan menopozda biter. Sıklıkla görülen adet kanı renkleri şunlardır:

Parlak kırmızı kan: bu renk adet kanı, son zamanlarda rahimden atılan kanı ifade eder ve bu kan vücutta atılır. Kan akmasının bu türü genellikle açık renklidir ve adet dönemi düzenli olan kadınlarda mevcut olabilir.

Koyu kırmızı kan: Koyu kırmızı kan genel olarak eski kan olarak adlandırılmaktadır. Bu, bir süre için rahim içinde saklanmış olabilir ve rahimden atılması için daha uzun zamana gereksinim vardır. Birçok kadın uyandıktan sonra çamaşırlarındaki koyu kırmızı renkli kan ile karşılaşabilirler.

Kahverengi / Siyah kan: bu aynı zamanda eski kan olarak bilinir. Çoğu kadın adet döneminin sonuna doğru koyu kahverengi veya siyah kan görmektedir. Bu durumdaki kan akımı kan akımı çok değildir. Bu kan ayrıca rahim kıvrımlı yerlerin içinde kalan kan olabilir ya da adet dönemleri düzensiz olan kadınlarda görülebilir. Yanısıra çok daha sonra adetle atılacak olan kan, aslında önceden orada var olan kan olabilir.

Turuncu kan: Rahim sıvıları ile karışmış olan parlak kırmızı adet kanı, kırmızı çizgiler şeklinde turuncu renkli görünebilir. Parlak kırmızı ve turuncu olan renk durumları iltihapla ile ilişkili olabilir, bu nedenle bu şüpheleniyorsanız, bir doktora danışmak en iyisidir.
" } ] }