{ "title": "Adet Kanaması Azalması", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/adet-kanamasi-azalmasi.jpg", "date": "21.01.2024 08:15:33", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "det kanaması azalması, Kız çocuklarının vakti gelince ergenliğe girme işareti olarak âdet kanamasını söyleyebiliriz. Kız çocuklarına has özellik olan âdet kanamaları, bazı kişilerde farklılık göstererek ortaya çıkmaktadır. Her ay görülen bu âdet kanaması bazı durumlarda azalma meydana gelmektedir. Bunlar; stres, kilo kaybı ve alışı, menopoz, ilaçlar, seyehat, hastalık gibi durumlarda adette azalma görmek mümkündür.

Stres: Stres birçok hastalığı etkilediği gibi adet döneminde de etkilidir. Aşırı stresli olduğumuz zaman, vücudumuz hamilelik durumuna uygun olmadığı vakit yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır. Aşırı yoğun bir tempolu hayatınız var ise ya da sizi üzecek bir durum meydana geldiyse, bunlar âdet kanamasının azalmasına sebep olur. Çok sevdiğiniz birini kaybettiyseniz, adet düzensizliği stres ile doğru orantılıdır. Adet azalması duygusal olarak stres yaşamanıza neden olur.

Kilo kaybı ve alışı: Özellikle dengesiz beslenmeye bağlı olarak âdet kanamalarındaki azalma çok sık rastlanan bir durumdur. Çok zayıfsanız ya da aniden kilo kaybı yaşadıysanız, âdet kanamanız da azalmalar meydana gelir. Aynı şekilde fazla kilo alışı da âdet kanaması azalmasına neden olmaktadır.

Menopoz: Birçok kadın için menopoz döneminin en belirgin habercisi, normalde düzenli olan âdet kanamalarının düzensiz hale gelmesidir ve başta azalmasıdır.

İlaçlar: Çeşitli ilaçlar özellikle doğum kontrol ilaçları, adet düzensizliklerine neden olabilmektedir. Yeni bir ilaca başladıysanız ya da kullanmakta olduğunuz bir ilacın dozunu artırdıysanız âdet kanaması azalmasına neden olabilmektedir. Özellikle ilacı yeni başladığınız dönemlerde İlk birkaç ay adet döngüsünde değişiklik olabilir. Doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktığınızda da âdet kanamalarında azalmalar meydana gelir.

Seyehat: Günlük hayatımızın dışında alışkanlıklarımızdan farklılık göstererek, değişik ortamlarda bulunduğumuzda vücudumuzun buna alışması biraz zaman alabilir. Özellikle vücudumuzun alışık olduğu gece gündüz saat düzeninde bir değişiklik olduysa hormon düzeyleri değişebilir ve doğal olarak da düzenimiz sarsılabilir.

Hastalık: Aynı şekilde stres gibi fiziksel stresten de adet azalmalarına yol açabilir. Normal şartlarda yumurtanın gerçekleşmesi gereken dönemde bir hastalık geçirdiyseniz, yumurtlama gecikmiş olabilir. Yumurtlama geciktiğinde adet gecikir yani beklediğiniz âdet kanaması gerçekleşmez. İki hafta önce geçirdiniz bir grip olabilir, vücut kırgınlığı, halsizliğiniz olabilir. Bunlara bağlı olarak âdet kanamaları azalması meydana gelmektedir.

Det kanaması azalmaları, bazı insanlara göre farklılık gösterir. Âdet kanaması ilk zamanlarda fazla iken ve daha sonraki zamanlarda azalma anormal bir durumdur. Altta yatan sebepler bulunmalıdır. Yukarıda saydığımız özelliklerin yanı sıra 40 yaşından önce adetin azalması ve kesilmesi normal olmayan bir durumdur. Bu duruma erken menopoz adı verilmektedir. Ciddi hastalıkların habercisi olabilir ve bu ciddi olabilecek hastalıkların başında da kemik erimesi gelmektedir. Yaş ilerledikçe bayanlarda görülen hormonların azalması, âdet kanamasının azalmasına neden olmaktadır.
" } ] }