{ "title": "Adet Gününden Önce Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/adet-gununden-once-kanama-3869.jpg", "date": "20.01.2024 02:26:41", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Adet gününden önce kanama, rahatsızlıklara işaret edebilir. Kadınlar için âdet kanaması yedi güne kadar normal olarak hesaplanır. Adet dönemi kaynama süresi uzun veya kısa olması kadından kadına değişiklik gösterir. Şimdi ise anormal kanama nedenlerini ve nasıl tedavi edileceğini anlatalım. Kadınlarda adet dönemi sırasında yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron rahmin iç yüzeyini kaplayan, tabaka değişikliklere uğrayabilir. Adet başlamasından 12 13 14 üncü itibariyle yumurtalıklarda yumurtalar serbest bırakılır. Bu sürece yumurtlama dönemi denir. Eğer yumurtlama meydana gelmez ise gebelik oluşmazsa, hormon düzeylerinde azalmalar meydana gelir. Adet dönemi kadınlarda kanamanın ilk gününden itibaren başlar ve gelecek ayın ill gününe kadar devam eder. Normal olan adet dönemi 28 gündür. Ancak bundan daha uzun ve daha kısa da sürebilir. Normal olan süre 22 ve34 gün arası normal olarak değerlendirilir. Adet döneminin 6 ay boyunca normal olmamasına amenora olarak adlandırılır.

Amenora olarak rahim kanamaları, adet dönemleri arasındaki kanamalar, adet döneminin herhangi bir zamanda olan damlama tarzındaki kanamalar, ilişki sonrasındaki olan kanamalar, âdet kanamalarının normal veya fazla olması gibi şekillerde olabilir. Anormal kanamalar her yaşta olabilir. Kadının yaşı ilerledikçe kanamaların azalması normal olur. Ancak kanamalar çoğalır ise bu normal değildir. Bu sebepten dolayı doktora başvurulması gerekir Bunun sebebi ise tiroit bezindeki sorunlar ya da ilaç kullanımları olarak teşhis edilebilir.

Det kanamalarını düzenli hale getirmek için doktor kontrolünde adetin başlama ve kanama zamanları işaretlenerek tedaviye başlanır. Fiziksel muayeneler, kan sayımı gibi testler yapılarak tanı konur. Adet öncesi oluşan kanama yumurtalama evresinde, yumurtanın spermle birleşerek sonra da rahim duvarına yerleşir. Bu yerleşme sonunda dışarıya kan akışı olur. Bu kan akışına implantasyon kanaması olarak adlandırılır. Kadınların çoğunda, hemen hemen üçte birinde hamilelikte bu şekilde yaşanır. Bu şekil oldukça yaygın bir olaydır. Normal âdet kanaması yoğun olurken, bu kanama üç gün sürer. Neredeyse lekelenmeler gibi kanamalar gelir. İmplantasyon kanaması kadından kadına göre değişiklik arz eder. Bazı kadınlarda 12 gün kadar sürebilir. Ama normal olanı üç gündür. Bu kanamanın rengine bakarak onun âdet kanaması veya implantasyon kanaması mı olduğuna bakarak ayırt edebiliriz. Bu kanın rengi biraz kahverengimsidir. Sebebi ise vücutta birkaç gün beklemesidir. İçerisinde bol miktarda kan pıhtısı bulunur. Diğer kanamadan kolaylıkla ayırt edilebilir. Normal adet süresi içerisinde kadınlarda şöyle belirtiler olur. Adet süresinde kadınlarda karın ve bacak ağrısı, göğüste yaşanan ağrı, kramp gibi ağrılar yaşanırken; adet süresinin sonunda bu ağrılar geçer. İmplantasyon kanamasında ise kadında mide şişkinliği ve kramp ağrıları olur. Bu ağrılar birkaç ay sürer. Bu kanamalar olması halinde Jinekolog yardımıyla tedavi olunması şarttır. Adet öncesi kanamalarda ihmal edilmerek, doktora gidilmesi şarttır. Vücutta seyreden normalin dışında olayları, dikkate alarak; sebebini araştırmamız sağlığımız açısından son derece önemlidir. Bu sebepten dolayı adet öncesi kanamaları da başka rahatsızlıkların habercisi olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bunları bir sinyal olarak kabul edip; çaresine bakmak olmalıdır. Unutmayalım ki erken tanı hayat kurtarır.
" } ] }