{ "title": "7 Haftalık Gebelikte Kanama", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/7-haftalik-gebelite-kanama.jpg", "date": "19.01.2024 13:33:15", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
7 Haftalık Gebelikte Kanama, Sizlere bugün konumuz olan \"7 Haftalık gebelikte kanama\" hakkında değerli hususlara değineceğiz. Bu yazımızı siz değerli okuyucularımız için severek hazırladık. Gebelik bir hücreden meydana gelen ve bebek oluşumuna kadar süren, mucizevi bir olaydır. Allah, her kadını böylesine güzel bir duyguyla yaratmış. Belki uzun zamandır çocuk sahibi olmak istiyordunuz, içinizde sevdiğiniz adamdan ve sizden bir parça olan bebeğinizin olduğunu düşünen bayanlar, bu evrede daha şevkatli ve daha hassas olduklarını bilmelidirler. Vücudunuzda yeni bir canlıya hayat vermek, henüz gözle bile fark edilmeyen bir hücreden, yepyeni bir canlı oluşuyor. İşte ilk andan itibaren gebelikte yaşanan öyküsü; Rahmine ulaşan hücreler, artık yeni hayatın ayrımını anlamaya başlıyorlar. Bu hücrelerin yarısı plasentanın oluşmasını sağlıyor. Diğer yarısında da embriyo gelişmeye başlıyor. Döllenen yumurta rahmine yerleştikten sonra hormonlar, vücuda hamilelik sinyalini vermeye başlıyor. Çoğalmakta olan hamilelik hücrelerinin genetik yapısının yüzde ellisi babaya ait olan kısımdır. Bu sebeple bebeğin hücreleri genetik olarak annenin bağışıklık sistemine daha uzak kalır.

Bebeğin yabancı bir organ gibi, kadının bünyesi açısından rahmin içindeki mukoza zarına tutunarak gelişmeye devam ediyor. Bu sebeple plasentayı oluşturan hücreler, mukozada çoğalırken, buradaki kılcal damarları zedelemeye başlıyor. Ancak gebeliğin erken dönemlerinde hafif ve zararsız kanamalara yol açabiliyor. Bu kanamalar 2 veya 3 gün sürer. Ancak çok daha ağır ve kramplara bağlı kanamadır. Aynı zamanda karın bölgesinde acı, yüksek ateş, titreme ve kan pıhtıları da sebep olabilir. Gebeliğin ilk üç ayında meydana gelen kanamalar, düşükle sonuçlanmaz. Ancak ağrıyla birlikte yoğun kanamalar içinde düşük yapma riski artar. Gebeliğin riskli ayları bitince güzel aylar başlıyor; Saçlarınız gürleşir. Sonra iyi hissedersiniz kendinizi. Güzel hissedersiniz; Çünkü mutlu, huzurlu, neşeli olduğunuzda bebekleriniz de rahat olacaktır. Allah bebek özlemi çeken herkese meleklerini hediye etsin.

7 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri; Rahmin içine bebek yerleşirken duvarlarına yuvalanma yapması sonucunda oluşan kanamalardır. Çünkü o yeri açarken birkaç damla kan gelebilir. İlk üç ayda düşük nedenlerine bağlı kanamalar olabilir. Düşük nedenleri ise enfeksiyon hastalıkları, bağışıklık sistemi bozukluğu ve genetik faktörler olabilir. Bunların dışında çeşitli gebelikler vardır. İç ve dış gebelikler söz konusu olabilir. Ancak genetik bir sorun ise ya da embriyona ait bir durum söz konusu ise verilen ilaçlar etkili olmamaktadır. Gebelik döneminde zorlamayla ve ağır kaldırmayla oluşan, rahmin kasılmasından meydana gelen kanamalar oluşur. Genellikle rahmin miyomu olan ve rahminde şekil bozukluğu olan kadınlarda gebeliğin ilk aylarında görülen kanamalardır. Bunların dışında bebek aşağıda durur ve plasentası da üstünde durur, aralarında da bir kordon bağı bulunur. Bazı durumlarda bebek üste durur ve plasenta da alta durur ise ufak bir zorlamayla, cinsel ilişkiyle ve ağır kaldırmayla plasentadan kan çıkmaya başlar. Plasenta, rahim büyüdükçe yukarıya doğru çıkar ve aşağı inmez. Şayet yukarıya doğru çıkmaz ise gebelik boyunca kanamalar görülebilir.

7 Haftalık Gebelikte Kanama Tedavisi; bu görülen kanamalarda ilaçlar verilir. Gebeliğin ilk üç ayında yatak istirahati olmalıdır. Bu aşamada istirahat birinci tedavidir ve bol sıvı alımı da önemlidir. Burada amaç progesteron hormonu ve rahim yumuşatması ve rahmin kasılarak yatak istirahati hormonu uygulanır. Bunların dışında bir diğer kanama nedeni ise bebeğin sağlık durumudur. Tüp bebek yöntemi ile zor hamile kalan gebelere progesteron hormonu verilir. Ayrıca plasenta ve rahim kasılması yaşanıyorsa, bu duruma bağlı olarak gebelik döneminde yatak istirahati ve progesteron hormonu uygulanır. Şayet bebek anne karnında hayati önem taşıyorsa kanama durdurulamaz ve bebek düşük yaptırılarak dışarı atılması sağlanır. Erken doğum söz konusu olursa gebelere, serum ile bol sıvı takviyesi yapılır. Bu durumda yatak istirahati ile erken doğumun durdurulması sağlanır. Doktorunuza başvurarak gebeliğin sonlanması için ufak bir operasyon geçirmelisiniz. Umarız sizde güzel anılarla dolu bir hamilelik yaşarsınız. Sevgiyle kalın.
" } ] }