{ "title": "1 Aylık Hamilelikte Kanama Olurmu", "image": "https://www.kanama.gen.tr/images/1-aylik-hamilelikte-kanama.jpg", "date": "21.01.2024 20:05:37", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "
1 Aylık hamilelikte kanama olur mu, Hamile kalan bayanların sık sık karşılaştıkları durumlardan birisidir kanamalar. Genellikle adet gününüze denk gelen birkaç günde yaşanılan kahverengi leke şeklinde gelen akıntılar, bebeğin rahme yerleşmesi esnasında oluşan kanamalar olarak bilinmektedir. Ancak bu bir düşük tehdidi ya da bir enfeksiyon göstergesi de olabilmektedir. Gebeliğin ilk 30 haftasına kadar idrar yolunda kanama görülebilir. Bu kanallar ilk sekiz haftada oluşur ve bu dönemde geçici kanamalar fizyolojik olarak kabul edilmektedir. Embriyonun dölyatağı duvarına yuvarlanması sebebiyle meydana gelmektedir. Bu durum ikinci veya sonraki gebeliklerini yaşayan kadınlar da ilk kez hamile kalan kadınlara göre daha sık görülür. Halk arasında ise bu duruma \"üstüne görme\" adı verilir. Ayrıca tüm gebelik boyunca herhangi bir dönemde oluşan döl yolundan gelen kanamalar anormal bi durum olarak kabul edilmelidir. Normal bir gebelik süresi ortalama 40 hafta sürmektedir. Bu süreyi ikiye ayırdığınız zaman 20 hafta ve daha öncesi olan kanamalar ise 20 haftadan sonra olan kanamalardır. Kanamanın âdet kanamasında fazla olması döl yolundan parçaların düşmesi veya kanama ile ateş ve karın ağrısının olmasıdır.

Gebeliğin ilk üç ayında meydana gelen kanamalarda ilk aklımıza gelen, düşük tehlikesi nedir. Ancak her kanama düşük de sonuçlamak doğru olmaz. Bu dönemde ultrasonografik olarak gelişmekte olan kalp atışlarının görülmesi gebeliğin sağlıklı olarak devam edeceğini garantiler. İleri yaşlarda olması sebebiyle bu sayının düştüğü görülmektedir. Bu dönemde sağlıklı kalp atışları 160 civarında olmalıdır. İlaçlar kullanılabilir. Eğer gebeliğin ilk 20 haftada görülen döl yolunda olan kanamaların sebepleri arasında dış gebelik ve üzüm gebeliği gelir. Dış gebelikte görülen vajinal kanama gibi değildir. Bununla birlikte kasık ağrısı da oluşmaktadır. Bu durumda gebelik testi ve ultrasonografik ile kullanılması daha iyi sonuçlar verir. Erken dönemde tedavi bazı ilaçlar tedavi yapılabilir. Eğer gebelik haftası ilerlemiş ise tedavisi ameliyat ile sonuçlanır. Bu durum acil ameliyat gerektirir. Üzüm gebeliği denince aklımıza, üzüm taneleri büyüklüğünde çok sayıda parçanın düşürülmesinden dolayı halk arasında bu ad verilmiştir. Ağrı yoktur. Bazı durumlarda ise vajinal mantara bağlı olarak da kanamalar gerçekleşebilir.

Gebeliğin ikinci yarısında kanamaya yol açan durum ise bebeğin eşinin yerinden erken ayrılması ile oluşur. Karın ve kasık ağrısı ile görülür. Hem anne hem de bebeğin hayatını çok etkileyen bir problemdir. Bunların yanı sıra sigara içen, tansiyonu olan, karın bölgesinde sert darbe alan gebelerde de kanamalar sıklıkla görülür. Rahimde şekil bozukluğu olan gebelerde, vajinal kanamanın olması erken haftalarda düşüğün sebebini geç hastalarda ise erken doğumun habercisine işarettir.
" } ] }